Tybetańskie pierogi momo
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
zagnieść ciasto z mąki, szczypty soli i wody. Odłóż na bok, owinięty folią lub przykryty pokrywką, aby nie wyschł.
drobno posiekaj warzywa i zioła. Na patelni smażyć najpierw imbir na oleju roślinnym, a następnie dodać resztę warzyw. Intensywnie mieszając smażyć na dużym ogniu przez 1-2 minuty. Dodaj sól, przyprawy, sos sojowy. Dobrze wymieszaj, po minucie zdejmij z ognia.
gdy nadzienie ostygnie, rozwałkuj ciasto w równe kółka i uformuj Momo. Gotuj na parze przez 15 minut lub smaż w głębokim tłuszczu.
W przypadku sosu do Momo: pomidor i ostra papryka smażyć w blenderze. Możesz dodać przyprawy (zwłaszcza asafetydę) i trochę octu lub kwaśnej śmietany.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g