skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kaszę mannę w mleku w powolnej kuchence? Wystarczająco szybki i prosty. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Różne przepisy mają różne proporcje kaszy manny i mleka. Zależy to bezpośrednio od gęstości owsianki, której potrzebujesz. Zgodnie z tym przepisem owsianka okaże się płynna. Jeśli chcesz, aby owsianka była grubsza, możesz dodać do niej 3-5 łyżek. l kasza manna.
Krok 2:
Wlej mleko do miski wolnowaru. Dodaj semolinę. Dodaj sól i cukier do smaku i wymieszaj specjalną szpatułką do powolnej kuchenki lub silikonową szpatułką. Dostosuj ilość soli i cukru do swoich upodobań. Dodałem szczyptę soli i 1 łyżkę cukru. W niektórych przepisach piszą, że musisz najpierw posmarować miskę masłem, aby owsianka się nie przykleiła. Nie smarowałem niczego, a owsianka nie przykleiła się do mnie.
Krok 3:
Aby zapobiec ucieczce mleka, Ustaw pojemnik do gotowania na parze na górze. Czy mleko wzrośnie, czy nie, zależy bezpośrednio od temperatury, w której gotuje się owsiankę.
Krok 4:
Zamknij pokrywę urządzenia i ustaw na tryb "owsianka mleczna" na 10 minut. Jeśli twój model nie ma takiego trybu, odpowiedni jest zwykły tryb "Gotowanie", ale ustaw temperaturę na 90-95°C. dokładny czas zależy od marki multicookera, a także od temperatury. Moja domyślna temperatura w tym trybie to 90 ° C. Dlatego nie ma gwałtownego wrzenia. Podczas gotowania możesz okresowo mieszać owsiankę.
Krok 5:
Po zakończeniu gotowania wyłącz Wolnowar. Spójrz na konsystencję. Jeśli potrzebujesz grubszej owsianki, pozostaw Wolnowar na podgrzaniu na 10-15 minut. Dodaj masło do gotowej owsianki i wymieszaj.
Krok 6:
Włóż owsiankę do talerza i natychmiast podawaj. Smacznego!
jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i więcej, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g