skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy do przygotowania ciasta. Wyjmij masło z lodówki, aby lekko zmiękło.
Krok 2:
Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Posolić. Wymieszać.
Krok 3:
Dodaj masło do mąki. Użyj rąk, aby zetrzeć masło z mąką na miękisz. Zrób to szybko, aby masło nie zaczęło się topić od ciepła dłoni, wtedy ciasto będzie bardziej warstwowe.
Krok 4:
Wlej śmietanę do mieszanki masła i mąki. Szybko zagnieść ciasto. Wystarczy wymieszać wszystkie produkty, a ciasto można zwinąć w kulkę.
Krok 5:
Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Krok 6:
Przygotuj produkty do nadzienia. Kurczak jest już ugotowany w farszu, mam ten filet z uda, możesz wziąć dowolną część. Brokuły mrożone. Jeśli brokuły są świeże, rozłóż je na kwiatostany.
Krok 7:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
Krok 8:
Pokrój kurczaka na małe kawałki.
Krok 9:
Rozgrzej patelnię, wlej na nią olej, włóż cebulę. Jednocześnie zagotuj wodę w rondlu, Posol ją i wrzuć tam brokuły. Gotuj brokuły przez 5 minut.
Krok 10:
Dodaj kurczaka do smażonej cebuli, aż będzie przezroczysta. Smaż kurczaka z cebulą przez około 5 minut. Wrzuć brokuły do durszlaka.
Krok 11:
Dodaj jarmuż do kurczaka, wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.
Krok 12:
Przygotuj produkty do nalewania ciasta.
Krok 13:
Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 14:
Ubij jajka ze śmietaną trzepaczką.
Krok 15:
Dodaj starty ser, sól i pieprz do mieszanki jajeczno-śmietankowej. Wymieszać.
Krok 16:
Wyjmij ciasto z lodówki. Zwiń go w okrąg o średnicy nieco większej niż twój kształt.
Krok 17:
Włóż ciasto do formy, uformuj boki.
Krok 18:
Rozłóż nadzienie na cieście.
Krok 19:
Napełnij wierzch mieszanką jajeczno-serową, spłaszcz ją szpatułką na całej powierzchni.
Krok 20:
Piecz ciasto w piekarniku w temperaturze t 180°C przez około 40 minut.
ciasto okazuje się naprawdę pyszne i satysfakcjonujące! Podałam go razem z bulionem, w którym gotowano kurczaka. Bardzo wygodne - natychmiast i bulion jest gotowy i nadzienie do ciasta.
do takiego ciasta można dodać smażone grzyby.
porcja w postaci tartaletek będzie wyglądać interesująco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g