ciasto z brokułami i kurczakiem

pyszne ciasto na kruchym cieście z nadzieniem z serka śmietankowego! Obfite, aromatyczne, z delikatnym nadzieniem i chrupiącym ciastem! Takie ciasto jest dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak wszystkie otwarte ciasta, wygląda spektakularnie podczas serwowania.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 10 g
tłuszcze 41 % 17 g
węglowodany 34 % 14 g
260 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy do przygotowania ciasta. Wyjmij masło z lodówki, aby lekko zmiękło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Posolić. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj masło do mąki. Użyj rąk, aby zetrzeć masło z mąką na miękisz. Zrób to szybko, aby masło nie zaczęło się topić od ciepła dłoni, wtedy ciasto będzie bardziej warstwowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej śmietanę do mieszanki masła i mąki. Szybko zagnieść ciasto. Wystarczy wymieszać wszystkie produkty, a ciasto można zwinąć w kulkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj produkty do nadzienia. Kurczak jest już ugotowany w farszu, mam ten filet z uda, możesz wziąć dowolną część. Brokuły mrożone. Jeśli brokuły są świeże, rozłóż je na kwiatostany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój kurczaka na małe kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej patelnię, wlej na nią olej, włóż cebulę. Jednocześnie zagotuj wodę w rondlu, Posol ją i wrzuć tam brokuły. Gotuj brokuły przez 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj kurczaka do smażonej cebuli, aż będzie przezroczysta. Smaż kurczaka z cebulą przez około 5 minut. Wrzuć brokuły do durszlaka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj jarmuż do kurczaka, wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj produkty do nalewania ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ubij jajka ze śmietaną trzepaczką.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj starty ser, sól i pieprz do mieszanki jajeczno-śmietankowej. Wymieszać.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyjmij ciasto z lodówki. Zwiń go w okrąg o średnicy nieco większej niż twój kształt.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Włóż ciasto do formy, uformuj boki.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż nadzienie na cieście.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Napełnij wierzch mieszanką jajeczno-serową, spłaszcz ją szpatułką na całej powierzchni.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Piecz ciasto w piekarniku w temperaturze t 180°C przez około 40 minut.

ciasto okazuje się naprawdę pyszne i satysfakcjonujące! Podałam go razem z bulionem, w którym gotowano kurczaka. Bardzo wygodne - natychmiast i bulion jest gotowy i nadzienie do ciasta.
do takiego ciasta można dodać smażone grzyby.
porcja w postaci tartaletek będzie wyglądać interesująco.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy