skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę chłopską? Przygotuj jedzenie. Kurczak lepiej wziąć specjalną zupę, jest smaczniejszy do bulionu. Ale odpowiedni jest również zwykły brojler. Gotowałam zupę z kaszą jaglaną. Odpowiedni jest również ryż, jęczmień, jęczmień. Pamiętaj tylko, że czas gotowania każdego zboża jest inny. Z ziół weź koperek lub pietruszkę.
Krok 2:
Wlej czystą zimną wodę do garnka. Umieść kurczaka w wodzie, wygodniej jest pokroić go na kawałki. Postaw garnek z kurczakiem na małym ogniu. Doprowadź wodę do wrzenia i usuń piankę łyżką cedzakową. Niech ogień będzie minimalny. Gotuj kurczaka przez 30 minut, zupę dłużej, 1,5-2 godziny. Następnie wyjmij kurczaka i lekko ostudź.
Krok 3:
Podczas gotowania bulionu przygotuj pozostałe składniki. Posortuj proso, usuwając śmieci i czerwone ziarna. Następnie dokładnie spłucz płatki pod zimną bieżącą wodą.
Krok 4:
Pokrój obrane ziemniaki na małe kawałki.
Krok 5:
Włóż ziemniaki i proso do bulionu. Dodaj sól. Zagotuj zupę i gotuj przez 15 minut.
Krok 6:
Drobno posiekaj warzywa.
Krok 7:
Oddziel mięso od kości i pokrój je na małe kawałki.
Krok 8:
Włóż mięso do zupy, dodaj warzywa. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Zupa Chłopska z kaszą jest gotowa.
taka zupa była często gotowana przez moją babcię. Okazuje się bardzo obfity i gęsty. Podczas gotowania bulionu dodałem całą cebulę dla smaku, wyrzuciłem ją na sam koniec. Położyłem też ziarna pieprzu i liść laurowy.
zupę chłopską można ugotować całkowicie bez mięsa, ale wtedy lepiej włożyć do niej smażoną cebulę.
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g