biały chleb w wypiekaczu do chleba

Prosty, pyszny, pachnący, rumiany, na każdy dzień! Biały chleb w wypiekaczu do chleba to bułka z masłem! Po prostu połącz wszystkie składniki i włącz żądany tryb - na stole zawsze będzie pyszny dodatek do wszystkich potraw!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 75 % 40 g
235 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić biały chleb w wypiekaczu do chleba? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę najwyższej jakości przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu gotowy chleb będzie bardziej porowaty i przewiewny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej odpowiednią ilość wody do miski wypiekacza do chleba i rozbij jajko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól, cukier, mleko w proszku i miękkie masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przesianą mąkę i drożdże.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż miskę do wypiekacza do chleba i włącz tryb główny, waga bochenka 700 gramów, kolor skórki jest średni. Mam ten tryb trwający 2 godziny i 55 minut. Na początku wyrabiania ciasta można otworzyć Wypiekacz do chleba i sprawdzić konsystencję ciasta (w razie potrzeby dodać trochę mąki lub wody). Po zakończeniu etapu wyrabiania ciasta w żadnym wypadku nie można otworzyć wypiekacza do chleba, w przeciwnym razie chleb zostanie zepsuty!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po określonym czasie Wypiekacz do chleba wyda sygnał dźwiękowy o gotowości. Wyjmij chleb z miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowy Bochenek ma piękny złoty kolor i niesamowity smak. Zawiń go w ręcznik i ostudź. Gotowy chleb jest doskonale cięty. Miłego poczęstunku!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy