skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić biały chleb w wypiekaczu do chleba? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę najwyższej jakości przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu gotowy chleb będzie bardziej porowaty i przewiewny.
Krok 2:
Wlej odpowiednią ilość wody do miski wypiekacza do chleba i rozbij jajko.
Krok 3:
Dodaj sól, cukier, mleko w proszku i miękkie masło.
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę i drożdże.
Krok 5:
Włóż miskę do wypiekacza do chleba i włącz tryb główny, waga bochenka 700 gramów, kolor skórki jest średni. Mam ten tryb trwający 2 godziny i 55 minut. Na początku wyrabiania ciasta można otworzyć Wypiekacz do chleba i sprawdzić konsystencję ciasta (w razie potrzeby dodać trochę mąki lub wody). Po zakończeniu etapu wyrabiania ciasta w żadnym wypadku nie można otworzyć wypiekacza do chleba, w przeciwnym razie chleb zostanie zepsuty!
Krok 6:
Po określonym czasie Wypiekacz do chleba wyda sygnał dźwiękowy o gotowości. Wyjmij chleb z miski.
Krok 7:
Gotowy Bochenek ma piękny złoty kolor i niesamowity smak. Zawiń go w ręcznik i ostudź. Gotowy chleb jest doskonale cięty. Miłego poczęstunku!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g