skład / składniki
metoda gotowania
aby ugotować pyszny domowy Bochenek białej mąki, wcale nie jest konieczne kończenie lekcji gotowania ani długie uczenie się specjalnych prymusów. Wystarczy zapamiętać kilka głównych punktów i kupić wszystkie niezbędne produkty do tego domowego chleba. A jeśli gospodarstwo domowe ma również taki cudowny sprzęt, jak maszyna do chleba, proces pieczenia staje się więcej niż łatwy i Dostępny dla każdej gospodyni domowej.
Tak więc, aby przygotować biały bochenek, masło należy wcześniej wyjąć z lodówki. Powinien mieć miękką konsystencję.
czysta woda pitna musi być lekko podgrzana do temperatury 33-38 stopni Celsjusza. Jest to konieczne, aby szybko działające drożdże zostały aktywowane, a chleb okazał się bujny i miękki. W razie potrzeby zamiast wody można użyć kwaśnego mleka, jogurtu lub kefiru. W takim przypadku należy je również podgrzać do stanu ciepłego.
w dużej filiżance lub misce wymieszaj ciepłą wodę, suche szybko działające drożdże, sól i cukier. Podziel wszystkie powyższe składniki i wlej do miski wypiekacza do chleba.
mąkę pszenną przesiać osobno do dużego pojemnika. Proces ten jest niezbędny nie tylko do rozbicia wszystkich grudek mąki i oddzielenia niepotrzebnych zanieczyszczeń, ale także do nasycenia mąki tlenem. Dzięki temu wypieki są bujne i delikatne.
przesianą mąkę pszenną przełożyć do wypiekacza do chleba i dodać kawałek masła o miękkiej konsystencji.
Ustaw tryb "ciasto" na panelu sterowania urządzenia. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z maszyny do chleba i uformuj z niego kształt bochenka rękami. Szerokim nożem wykonaj charakterystyczne ukośne nacięcia na powierzchni. Następnie przykryj ciasto czystym ręcznikiem i pozostaw na około godzinę, aż podwoi się.
na wierzchu posmaruj powierzchnię ciasta żółtkiem i ponownie wyślij bochenek do wypiekacza do chleba, aż będzie całkowicie ugotowany. W menu wybierz odpowiedni program, wskazując żądany kolor i grubość skórki.
po sygnale gotowości ostrożnie wyjmij bochenek z maszyny do chleba i posmaruj odrobiną oliwy z oliwek. Ostudzić i można przystąpić do degustacji.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g