zapiekanka z twarogu w maszynie do chleba

Prosty, o Smaku ghee i karmelu! Zapiekanka z twarogu w maszynie do chleba jest jeszcze łatwiejsza! Po prostu wrzucasz wszystkie produkty do techniki, a ona sama wszystko ugniata i piecze. Sama przyjemność! Koniecznie wypróbuj ten udany przepis na skondensowane mleko!
evdokimenko_dariAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 13 g
tłuszcze 32 % 11 g
węglowodany 29 % 10 g
198 kcal
IG: 0 / 10 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

dzielę się moim najbardziej udanym przepisem na zapiekankę. Smakuje jak stopiony karmel, po prostu rozpływa się w ustach!

ten przepis na zapiekankę z krajalnicy do chleba jest idealny dla tych, którzy lubią zapiekankę z twarogu, która ma dużo twarogu i nie ma ziaren. Nie przepadam za zapiekankami, które bardziej przypominają babeczki lub biszkopty, więc celowo dodaję semolinę. Ponadto minimalna ilość.

jeśli nadal nalegasz na bujną zapiekankę z ciastem, radzę zastąpić semolinę 2-3 łyżkami mąki i dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

1. W wypiekaczu do chleba układamy wszystkie składniki-twarożek, mleko skondensowane, jajka, cukier, sól, kaszę mannę i masło. Nawiasem mówiąc, im grubszy twaróg - tym delikatniejsza będzie zapiekanka. Nie ma znaczenia, w jakiej kolejności ułożyć, chociaż instrukcje dla niektórych wypiekaczy do chleba wskazują określoną kolejność-możesz się jej trzymać.

2. Najważniejszym krokiem jest wybór trybu. Ugniataj zapiekankę przez około 10 minut. Tryby "ugniatania ciasta", "pierogów" lub "deseru"są dobre. Po wymieszaniu wszystkich składników spłaszcz górę zapiekanki szpatułką. Nawiasem mówiąc, kształt może mieć dowolną średnicę. Im mniejszy kształt ma średnicę , tym cieńsza będzie zapiekanka.

*miłośnicy suszonych owoców mogą dodawać rodzynki lub suszone morele, ale dopiero po ugniataniu ciasta na zapiekankę. W przeciwnym razie suszone owoce będą owsianką, a nie kawałkami.

3. Następnie włącz tryb pieczenia i piecz przez 45-50 minut. Nie wyjmuj zapiekanki z maszyny do chleba przez kolejne 15-20 minut po zakończeniu programu.

4. Radzę lekko schłodzić gotową zapiekankę. Lub wstaw do lodówki na kilka godzin i podawaj na zimno jak sernik.

5. Na wierzchu zapiekankę można dodatkowo zalać skondensowanym mlekiem. Udekoruj sezonowymi jagodami lub owocami i ciesz się!

radzę wybrać jagody z kwaskowatością. Zapiekanka sama w sobie jest wystarczająco słodka. Czerwona porzeczka i granat pasują idealnie. A jak pięknie wyglądają!

Zapiekanka bardzo przypomina sernik ze względu na karmelowy smak. Miłośnikom eksperymentów radzę spróbować zastąpić połowę twarogu serem śmietankowym lub ricottą. To okaże się jeszcze delikatniejsze.

dobre gotowanie i smacznego!

Maszyna do chleba jest tak samo dobra do pieczenia jak powolna kuchenka Do Gotowania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy