skład / składniki
metoda gotowania
dzielę się moim najbardziej udanym przepisem na zapiekankę. Smakuje jak stopiony karmel, po prostu rozpływa się w ustach!
ten przepis na zapiekankę z krajalnicy do chleba jest idealny dla tych, którzy lubią zapiekankę z twarogu, która ma dużo twarogu i nie ma ziaren. Nie przepadam za zapiekankami, które bardziej przypominają babeczki lub biszkopty, więc celowo dodaję semolinę. Ponadto minimalna ilość.
jeśli nadal nalegasz na bujną zapiekankę z ciastem, radzę zastąpić semolinę 2-3 łyżkami mąki i dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
1. W wypiekaczu do chleba układamy wszystkie składniki-twarożek, mleko skondensowane, jajka, cukier, sól, kaszę mannę i masło. Nawiasem mówiąc, im grubszy twaróg - tym delikatniejsza będzie zapiekanka. Nie ma znaczenia, w jakiej kolejności ułożyć, chociaż instrukcje dla niektórych wypiekaczy do chleba wskazują określoną kolejność-możesz się jej trzymać.
2. Najważniejszym krokiem jest wybór trybu. Ugniataj zapiekankę przez około 10 minut. Tryby "ugniatania ciasta", "pierogów" lub "deseru"są dobre. Po wymieszaniu wszystkich składników spłaszcz górę zapiekanki szpatułką. Nawiasem mówiąc, kształt może mieć dowolną średnicę. Im mniejszy kształt ma średnicę , tym cieńsza będzie zapiekanka.
*miłośnicy suszonych owoców mogą dodawać rodzynki lub suszone morele, ale dopiero po ugniataniu ciasta na zapiekankę. W przeciwnym razie suszone owoce będą owsianką, a nie kawałkami.
3. Następnie włącz tryb pieczenia i piecz przez 45-50 minut. Nie wyjmuj zapiekanki z maszyny do chleba przez kolejne 15-20 minut po zakończeniu programu.
4. Radzę lekko schłodzić gotową zapiekankę. Lub wstaw do lodówki na kilka godzin i podawaj na zimno jak sernik.
5. Na wierzchu zapiekankę można dodatkowo zalać skondensowanym mlekiem. Udekoruj sezonowymi jagodami lub owocami i ciesz się!
radzę wybrać jagody z kwaskowatością. Zapiekanka sama w sobie jest wystarczająco słodka. Czerwona porzeczka i granat pasują idealnie. A jak pięknie wyglądają!
Zapiekanka bardzo przypomina sernik ze względu na karmelowy smak. Miłośnikom eksperymentów radzę spróbować zastąpić połowę twarogu serem śmietankowym lub ricottą. To okaże się jeszcze delikatniejsze.
dobre gotowanie i smacznego!
Maszyna do chleba jest tak samo dobra do pieczenia jak powolna kuchenka Do Gotowania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g