skład / składniki
metoda gotowania
Kalina jest bardzo przydatna w różnych chorobach, takich jak choroby układu sercowo-naczyniowego, wysokie ciśnienie krwi, choroby wątroby. Ponadto kalina ma ogólne działanie wzmacniające dzięki ogromnej ilości zawartych w niej witamin. Zwracam uwagę na przepis na galaretkę z kaliny-smaczny i bardzo zdrowy.
oddzielone od wiadomości, umyte i wysuszone jagody kaliny muszą być stropowane. Przetrzyj przetarte jagody przez duże sito lub durszlak.
na jedną szklankę powstałego soku z kaliny bierzemy dwie szklanki cukru i mieszamy. Mieszaj, aż cukier całkowicie rozpuści się w soku.
gotowaną galaretkę należy wlać do czystych słoików i włożyć do lodówki. Zimą stanowi doskonały deser i ochronę przed przeziębieniami. Latem taki przysmak można przygotować przynajmniej codziennie. Ponadto z gotowej galaretki można zrobić pyszny napój owocowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kalina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g