galaretka z kaliny na zimę

zdrowy i pyszny deser zadowoli zarówno dziecko, jak i dorosłego, zwłaszcza zimą. Łatwość przygotowania Zimą często choruję, więc od dawna jestem przyzwyczajony do jedzenia wielu witamin o tej porze roku. Galaretka z Kaliny zawiera wszystkie witaminy potrzebne organizmowi.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 60 g
239 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

Kalina jest bardzo przydatna w różnych chorobach, takich jak choroby układu sercowo-naczyniowego, wysokie ciśnienie krwi, choroby wątroby. Ponadto kalina ma ogólne działanie wzmacniające dzięki ogromnej ilości zawartych w niej witamin. Zwracam uwagę na przepis na galaretkę z kaliny-smaczny i bardzo zdrowy.
oddzielone od wiadomości, umyte i wysuszone jagody kaliny muszą być stropowane. Przetrzyj przetarte jagody przez duże sito lub durszlak.
na jedną szklankę powstałego soku z kaliny bierzemy dwie szklanki cukru i mieszamy. Mieszaj, aż cukier całkowicie rozpuści się w soku.
gotowaną galaretkę należy wlać do czystych słoików i włożyć do lodówki. Zimą stanowi doskonały deser i ochronę przed przeziębieniami. Latem taki przysmak można przygotować przynajmniej codziennie. Ponadto z gotowej galaretki można zrobić pyszny napój owocowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kalina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy