skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj podstawę do ciasta:
- orzechy włoskie suszymy na suchej patelni bez dodawania oleju;
- posiekaj orzechy w blenderze, niezbyt drobno, ale też nie grubo;
- zmiel ciasteczka owsiane blenderem na drobne okruchy;
- włóż orzechy i posiekane ciasteczka do miski, dodaj tutaj zmiękczone masło;
- dokładnie wymieszaj składniki;
- rozłóż powstałą masę w dzielonej formie, ostrożnie ubij;
- wysyłamy formularz z podstawą do lodówki na pół godziny.
2. Przygotuj delikatny suflet twarogowo-śmietankowy:
- wlej żelatynę do małego pojemnika, napełnij wodą (40 ml), pozostaw na 15 minut;
- twarożek wkładamy do miski, tutaj wlewamy cukier i cukier waniliowy, mieszamy;
- w powstałej masie rozprowadzamy śmietanę i bitą śmietanę, delikatnie mieszamy;
- następnie włóż rodzynki i kandyzowane owoce do masy twarogowej;
- spuchniętą żelatynę topi się w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej, a następnie wlewamy do sufletu, mieszamy;
- rozłóż powstałą masę na podstawie ciastek owsianych, wyrównaj, Wyślij do lodówki.
3. Do górnej warstwy galaretki:
- wsyp odpowiednią ilość żelatyny do miski, zalej wodą, pozostaw do pęcznienia na 15 minut (wystarczy 40 ml wody);
- rozprowadź spuchniętą żelatynę w rozgrzanym kompocie, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści;
- moja czarna porzeczka, pozwól wodzie spłynąć, rozłóż na powierzchni ciasta;
- napełnij porzeczki mieszanką kompotu z żelatyną, Wyślij do lodówki na 2 godziny.
Udekoruj ciasto do smaku, opcjonalnie-orzechami włoskimi i truskawkami.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g
- Bita śmietana - 257 kcal/100g
- Kompot - 60 kcal/100g
- Ciasteczka owsiane - 638 kcal/100g