ciasto owsiane z kwaśną śmietaną

Prosty i jednocześnie oryginalny deser! Ciasto owsiane z sufletem na bazie twarogu, śmietany i śmietany to najdelikatniejszy przysmak dla dorosłych i dzieci. Podstawa ciasta Wykonana jest z ciasteczek owsianych z orzechami włoskimi. Orzechy można suszyć nie tylko na patelni, ale także w piekarniku. Twaróg do sufletu powinien być jednorodny. Jeśli twaróg jest ziarnisty, należy go przetrzeć przez sito. Formę dla określonej liczby składników należy wziąć o średnicy 20-22 centymetrów, ale nie więcej. Forma powinna być rozłączna, łatwiej jest wyjąć z niej ciasto.
☺ModnicaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 35 % 19 g
węglowodany 53 % 29 g
334 kcal
IG: 14 / 54 / 32

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Przygotuj podstawę do ciasta:

- orzechy włoskie suszymy na suchej patelni bez dodawania oleju;

- posiekaj orzechy w blenderze, niezbyt drobno, ale też nie grubo;

- zmiel ciasteczka owsiane blenderem na drobne okruchy;

- włóż orzechy i posiekane ciasteczka do miski, dodaj tutaj zmiękczone masło;

- dokładnie wymieszaj składniki;

- rozłóż powstałą masę w dzielonej formie, ostrożnie ubij;

- wysyłamy formularz z podstawą do lodówki na pół godziny.

2. Przygotuj delikatny suflet twarogowo-śmietankowy:

- wlej żelatynę do małego pojemnika, napełnij wodą (40 ml), pozostaw na 15 minut;

- twarożek wkładamy do miski, tutaj wlewamy cukier i cukier waniliowy, mieszamy;

- w powstałej masie rozprowadzamy śmietanę i bitą śmietanę, delikatnie mieszamy;

- następnie włóż rodzynki i kandyzowane owoce do masy twarogowej;

- spuchniętą żelatynę topi się w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej, a następnie wlewamy do sufletu, mieszamy;

- rozłóż powstałą masę na podstawie ciastek owsianych, wyrównaj, Wyślij do lodówki.

3. Do górnej warstwy galaretki:

- wsyp odpowiednią ilość żelatyny do miski, zalej wodą, pozostaw do pęcznienia na 15 minut (wystarczy 40 ml wody);

- rozprowadź spuchniętą żelatynę w rozgrzanym kompocie, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści;

- moja czarna porzeczka, pozwól wodzie spłynąć, rozłóż na powierzchni ciasta;

- napełnij porzeczki mieszanką kompotu z żelatyną, Wyślij do lodówki na 2 godziny.

Udekoruj ciasto do smaku, opcjonalnie-orzechami włoskimi i truskawkami.

Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g
  • Bita śmietana - 257   kcal/100g
  • Kompot - 60   kcal/100g
  • Ciasteczka owsiane - 638   kcal/100g

Podobne przepisy