domowe lizaki w foremkach

przysmaki z dzieciństwa-kto ich nie próbował ?! Nie spotkałam takich! Każde dziecko uwielbia koguty, & quot; czupiki& quot;, montpencies i inne lizaki. Oczywiście są wyjątki, ale niezwykle rzadkie. Zachowałem kształt z czasów radzieckich, a potem wiele matek gotowało cukierki w domu. Podzielę się podstawowym przepisem, może ktoś ma zachowaną formę, a przepis zaginął. Jeśli nie ma takiej formy, możesz użyć silikonowych foremek do cukierków.. Lizaki można również przygotować na bazie wywarów ziołowych, soków, mleka, śmietany, kawy..Wszystko naturalne, smaczne i bardzo proste!
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 4 % 3 g
węglowodany 96 % 70 g
303 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Woda jest zwykła, zimna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie nasmaruj formę silikonowym pędzelkiem bezzapachowym olejem, jest to klucz do łatwego wyjmowania lizaków. Przygotuj spodek z zimną wodą, aby sprawdzić gotowość karmelu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj wodę do cukru, wymieszaj. Woda w naczyniu powinna ledwo pokrywać cukier. / Możesz gotować w kadzi, emaliowanym kubku lub misce. Pożądane jest, aby naczynia miały jasny kolor. Pozwoli to kontrolować gotowość karmelu i śledzić jego kolor, aby uniknąć trawienia i krystalizacji cukru/.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, ciągle mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy tylko syrop się zagotuje, wlej ocet. / Ocet dodaje się, aby uniknąć krystalizacji cukru. Jeśli jesteś przeciwnikiem octu, możesz dodać sok z cytryny lub zrobić roztwór kwasu cytrynowego rozpuszczając trochę kryształów w łyżeczce, ale ocet lepiej sobie z tym radzi. Gdy tylko karmel jest gotowy, zapach octu znika, nie zauważyłem dużej różnicy w smaku/.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmniejsz ciepło i gotuj syrop lekko mieszając, unikając gwałtownego wrzenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostaw do zamrożenia podczas mieszania, aż syrop będzie złoty. Nie możesz się rozpraszać, ponieważ masa cukru jest bardzo podstępna, różnica między dwoma stanami: "nie zestali się" i "spalony cukier" to tylko kilka sekund. Karmel gotuje się przez 5-7 minut. Gotowość sprawdzamy, upuszczając mieszaninę na spodek z zimną wodą-kropla zamarza, chrupie na zębach, natychmiast usuwa się z pieca.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Oto taki intensywny bursztynowy kolor-Stan graniczny. Uwaga! Nie prześwietlaj do brązowego! Teraz musisz wszystko dokładnie wymieszać, aby zniknęły wszystkie bąbelki. / Jeśli używasz barwnika, wprowadź go teraz podczas mieszania. Rozlałem 3 zwykłe cukierki i dodałem 0,25 łyżeczki soku z buraków, otrzymując kolejne 3 cukierki z buraków, również z kawą P/.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy karmel stanie się jednorodny, wlej go do foremek. Należy to zrobić bez worka-karmel szybko twardnieje! / Jeśli tak się stanie, zwróć naczynia do wyłączonego, ciepłego pieca. Mieszając podgrzej do stanu płynnego i kontynuuj nalewanie/.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po kilku minutach karmel & quot;chwyci & quot;, delikatnie przewijając włóż szaszłyki lub inne odpowiednie patyczki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po 10 minutach cukierki zamarzną, otworzymy formę i wyjmiemy gotowe cukierki. Jeśli masa nie zostanie ugotowana, cukierki po prostu nie stwardnieją, a jeśli zostaną prześwietlone, cukierki będą miały gorzki smak spalonego cukru.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do przechowywania cukierki można owinąć folią spożywczą. Cieszymy się z przyjemnością i traktujemy dzieci !

możesz urozmaicić kolor kogutów za pomocą fabrycznych barwników spożywczych lub dostępnych improwizowanych produktów: kawa — brązowa; sok z granatów, malin, truskawek — czerwony; sok z buraków, czarnej porzeczki, wiśni - bordowy, sok z kiwi lub napar z mięty — zielony; sok cytrynowy, pomarańczowy— żółty; mleko, śmietana, śmietana - biały. Oprócz kolorystyki produkty te nadadzą niezwykły smak karmelu.
aby to zrobić, wystarczy zastąpić wodę wybranym naturalnym barwnikiem w podstawowej recepturze lub dodać 0,5 łyżeczki esencji owocowej do istniejącej kompozycji. / Znalazłem tę informację w Internecie, z praktyki - nie mogłem pomalować lizaka na pożądany zielony, niebieski kolor bez użycia barwnika spożywczego/. W przypadku barwników cukierki nie zawsze będą przezroczyste i błyszczące, są matowe.
w zależności od stosunku wody do cukru, jakości cukru, temperatury ogrzewania zmienia się czas topienia cukru.

często cukierki nie są uzyskiwane za pierwszym razem, może być wiele powodów..
ale proces jest rozumiany, temperatura, konsystencja, kolor są wychwytywane i voila-lizaki są przyjemne ! Spróbuj z dziećmi, bardzo lubią obserwować magię transformacji i oczywiście wkręcać różdżki, dzieciom można zaufać, ale nie zapomnij o środkach bezpieczeństwa !
ale ile światła, radości w oczach, kiedy traktują dzieci na podwórku swoimi cukierkami, to także szczęście i chwile, które są pamiętane przez całe życie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy