tarta Taten z jabłkami-klasyczne francuskie ciasto

piękny, oryginalny, rozpływa się w ustach, święto każdego dnia! Tarta Tatin z jabłkami to klasyczne francuskie ciasto, które piecze się odwrotnie: ciasto kruche na wierzchu i owoce w karmelu na dole. Gotowa tarta jest obracana na półmisku, a nadzienie kończy się na cieście, jak zwykłe ciasto.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 19 % 8 g
węglowodany 74 % 32 g
215 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tarte Taten? Rozpocznij gotowanie od ciasta. Przygotuj dla niego jedzenie. Jak zrobić ciasto? Weź masło wysokiej jakości, zgodne z GOST, im wyższa zawartość tłuszczu, tym lepiej. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby zmiękł.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź miskę o odpowiedniej wielkości, przesiej do niej mąkę, dodaj sól. W środku mąki zrób wgłębienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij do niego jajko, dodaj cukier. Pokrój masło w małe kostki. Umieść kawałki masła w misce do innych potraw.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodając trochę wody, ugniataj elastyczne ciasto. Zobacz ilość wody według stanu testu. Może zająć trochę więcej lub mniej. Zbierz ciasto w kulkę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Schłodzone ciasto rozwałkować w okrąg o tej samej średnicy co naczynie do pieczenia. Dla wygody możesz rozwałkować ciasto na okrągłej desce do krojenia o średnicy równej średnicy naczynia do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkowane ciasto przykryj folią spożywczą i ponownie Wyślij do lodówki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W międzyczasie zajmij się farszem. Przygotuj dla niej jedzenie. Jak zrobić nadzienie? Jabłka wybierz dojrzałe, pachnące, jędrne. Masło, podobnie jak w przypadku ciasta, jest wysokiej jakości, Gostowskie. Możesz użyć cukru trzcinowego, nada nadzieniu pikantną nutę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż masło do rondla, wlej wodę i dodaj cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż karmel będzie lekko bursztynowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nie ma potrzeby mieszania masy szpatułką, w przeciwnym razie karmel zbierze się w grudkę wokół łopatki. Wystarczy potrząsnąć patelnią.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Obierz jabłka. Przekrój na pół i usuń nasiona. Następnie pokrój jabłka w kliny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia wlej karmel.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż plasterki jabłka na Karmelu. Jabłka powinny być obfite, ponieważ po upieczeniu nieznacznie się zmniejszą. Połóż je jeden na drugim, zachodząc na siebie, w kółko.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj jabłka ciastem. Wsuń krawędzie ciasta do środka, aby podczas obracania utworzyły się mini-boki. Na środku ciasta wykonaj małe nacięcie, aby para mogła się wydostać. Piec tarte Taten przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ciasto powinno być równomiernie rozdrobnione.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Odwróć gotową tartę na półmisek, aby jabłka znalazły się na górze, a ciasto na dole. Pokrój tarte Taten na porcje. Podawaj ciasto w dowolnej formie - jest dobre i ciepłe, z gałką lodów i zimne, z gorącą kawą. Smacznego!

przepis na to proste ciasto zawdzięczamy siostrom Caroline i Stephanie Taten-właścicielkom małego hotelu w prowincjonalnym mieście Lamotte-Beuvron. Stephanie była kucharką i otwarte ciasto z jabłkami i karmelem było jej charakterystycznym deserem.
podobnie jak wiele wspaniałych przepisów, to ciasto pojawiło się przez pomyłkę. Pewnego dnia w szczycie sezonu, podgrzewając nadzienie do ciasta, kobieta poczuła przypalony aromat. Szybko przykryła nadzienie ciastem i Upiekła w tej formie. Ciasto odwróciła już po wyjęciu z pieca. To ciasto było tak lubiane przez wszystkich, że kiedyś stało się sławne dla stołecznego restauratora Louisa Vaudabla, który włączył deser do menu własnej restauracji. Ciasto stopniowo zaczęło podbijać cały świat.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy