skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kupiecką kaszę gryczaną z mięsem mielonym? Przygotuj jedzenie. Mięso mielone będzie odpowiednie z dowolnego mięsa, będzie smaczniejsze z mięsa zmieszanego z wieprzowiną-danie okaże się bardziej soczyste. Możesz użyć zarówno gotowego zakupionego mięsa mielonego, jak i samodzielnie wykonanego w domu. Umyj i obierz warzywa.
Krok 2:
Posortuj kaszę gryczaną, odsiewając śmieci i czarne ziarna. Następnie dobrze spłucz go w kilku wodach, aż będzie przezroczysty.
Krok 3:
Umieść grys na suchej patelni i wysusz, mieszając, na małym ogniu. Tak przygotowana kasza gryczana jest bardziej aromatyczna i smaczna.
Krok 4:
Podczas suszenia gryki przygotuj warzywa. Drobno pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 5:
Weź patelnię, patelnię lub garnek z grubym dnem, w którym planujesz gotować kaszę gryczaną. Podgrzej go na małym ogniu, dodaj olej roślinny do smażenia. Połóż cebulę i smaż na oleju roślinnym przez 2-3 minuty, aż będzie przezroczysta.
Krok 6:
Dodaj marchewki do cebuli i smaż je razem przez kolejne 3-4 minuty.
Krok 7:
Następnie dodaj mięso mielone, dobrze wymieszaj, rozbijając grudki i smaż wszystko razem przez kolejne 5-7 minut.
Krok 8:
Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż mięso mielone przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 9:
Wlej kaszę gryczaną do rondla, ale nie mieszaj jej z mięsem mielonym.
Krok 10:
Wlej wodę (stawka wody jest nieco mniejsza niż zwykle 1:1,5), sól i pieprz. Gotuj kaszę gryczaną na małym ogniu przez około 20 minut, aż woda wyparuje.
Krok 11:
Po 20 minutach dodaj drobno posiekany czosnek, wymieszaj i pozostaw naczynie na ogniu przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 12:
Posiekaj warzywa. Wziąłem pietruszkę i koperek, ale możesz użyć dowolnego do smaku.
Krok 13:
Dodaj posiekane warzywa, wymieszaj-danie jest gotowe.
Krok 14:
Rozłóż kaszę gryczaną na talerzach i podawaj. Smacznego!
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g