skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oto, czego potrzebujemy: właściwie ogórki; liście chrzanu; młody czosnek z łodygami; ostra papryka; sól, liść laurowy; ziele angielskie; koper z gałęziami z parasolami i różnymi pachnącymi liśćmi-Dąb, maliny, porzeczki, wiśnie. Nadal potrzebujesz pojemnika do solenia. Mam ten plastikowy pojemnik z pokrywką i uchwytami o pojemności 20 litrów. Jeśli weźmiesz beczkę, należy ją dokładnie umyć i poparzyć wrzącą wodą.
Krok 2:
Sortujemy ogórki, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą (każdy ogórek uchwytami!) Wkładamy do szerokiej miski i napełniamy zimną oczyszczoną wodą. Moczyć przez 6-8 godzin. Należy to zrobić, aby gotowe ogórki nie były puste.
Krok 3:
W przygotowanym pojemniku połóż połowę przypraw na dnie. Rozrywam duże liście na pół, kroję czosnek na połówki.
Krok 4:
Następnie w rzędach kładziemy ogórki. Na dole-największe.
Krok 5:
Następnie-średnie. A na górze-najmniejsze, będą gotowe przed wszystkimi innymi. Ogórki należy układać tak gęsto, jak to możliwe, wtedy stężenie kwasu mlekowego podczas fermentacji będzie wysokie, a ogórki okażą się smaczne.
Krok 6:
Na ostatnim rzędzie kładziemy drugą połowę przypraw.
Krok 7:
Zamknij liśćmi chrzanu. Robimy solankę: rozpuszczamy sól w zimnej oczyszczonej wodzie, dokładnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści i odstawiamy. Zdecydowanie nie polecam używania drobnej soli kuchennej. Ma różne dodatki i zupełnie inny poziom zasolenia.
Krok 8:
Po osadzeniu solanki wlej ją do pojemnika bez osadu. Jeśli nie masz wystarczającej ilości solanki-zrób kolejną porcję w ilości 60 g soli na litr wody. Solanka powinna tylko lekko zakrywać Górny rząd ogórków.
Krok 9:
Kładziemy sklejkę, uciskamy.
Krok 10:
Przykryj marlechką i pozostaw do fermentacji w ciepłym miejscu (trzymam na loggii) przez pięć do dziesięciu dni. Konieczne jest umieszczenie jakiejś palety w dół, ponieważ solanka może zabraknąć podczas fermentacji. W zależności od temperatury otoczenia fermentacja może rozpocząć się trzeciego i piątego dnia. Po pojawieniu się piany na powierzchni należy ją codziennie usuwać ostrożnie chochlą, myć ucisk i sklejkę.
Krok 11:
Cóż, minęło siedem dni. Ogórki nabrały pięknego oliwkowego koloru i przyjemnego kwaśnego smaku. Teraz ostrożnie zbieramy wszystkie warzywa na wierzchu, myjemy je w czystej wodzie i wkładamy z powrotem. Myjemy również sklejkę, wciskamy ją na ogórki. Zamykamy pokrywkę i odkładamy do przechowywania-w lodówce lub w piwnicy. Po miesiącu ogórki w końcu fermentują w niskiej temperaturze i nabierają prawdziwego smaku.
Krok 12:
Ale możesz teraz pobrać próbkę - pod szklanką zimnej bieli!
Krok 13:
Miłego solenia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal / 100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Liście dębu - 0 kcal/100g