skład / składniki
metoda gotowania
1. Przed rozpoczęciem gotowania vomera należy rozmrozić. Lepiej to zrobić z wyprzedzeniem. Aby to zrobić, wysyłamy rybę do lodówki i zostawiamy tam na noc. Stopniowe rozmrażanie jest najlepszym sposobem. Ale możesz również rozmrozić w temperaturze pokojowej, zajmie to co najmniej 4 godziny.
2. Wykonujemy zgrabne cięcie wzdłużne na tuszy vomera. Oczyść wnętrze. Następnie umyj rybę pod bieżącą wodą, aby zmyć resztki wnętrzności. Głowę można usunąć lub pozostawić do woli. Jeśli ryba nie jest duża, nie można jej w ogóle wypatroszyć. Obie opcje są dopuszczalne. Osusz tuszę ręcznikami papierowymi.
3. Zmiel liść laurowy w moździerzu. Dodaj do niego mielony pieprz i przyprawy do ryb. Mieszać. Połącz przyprawy z solą. Pocieramy vomera powstałą mieszaniną. Część mieszanki można wlać do brzucha, jeśli ryba jest wypatroszona.
4. Włóż rybę do pojemnika, posyp sokiem z cytryny. Zamykamy pojemnik pokrywką, wkładamy do lodówki na 8-10 godzin (na noc).
5. Po upływie określonego czasu ryby myjemy pod bieżącą wodą. Suszymy ręcznikami papierowymi. Powiesić na świeżym powietrzu lub w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Pozostaw na 2-3 godziny.
6. W komorze wędzarni rozprowadzamy wióry olchowe cienką warstwą, umieszczamy tacę do zbierania tłuszczu. Naprawiamy ruszt, smarujemy go olejem roślinnym. Na ruszcie umieszczamy vomera. Zamykamy komorę szczelną pokrywką, podgrzewamy i wędzimy przez godzinę. Przez pierwsze 10 minut gotowania utrzymujemy temperaturę 110-120 stopni, a następnie zmniejszamy ją do 80 stopni.
7. Po upływie określonego czasu schładzamy rybę do temperatury pokojowej bezpośrednio na ruszcie. Nie można go natychmiast usunąć, aby nie straciła integralności, ponieważ ta ryba jest dość delikatna. Następnie wentylujemy wędzonego vomera na świeżym powietrzu przez kilka godzin.
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Vomer wędzony - 102 kcal/100g