skład / składniki
metoda gotowania
zrębki do wędzenia można wybrać według własnego uznania. Przepis wykorzystuje zrębki morelowe, jabłkowe i olchowe. Zapach mgły jest po prostu niesamowity! Możesz palić ryby w dowolnym dopasowanym urządzeniu, bez względu na to, czy jest to zakupione, czy zbudowane własnymi rękami. Nie zapomnij o palecie na tłuszcz-musi być obecny w wędzarni.
1. Najpierw ostrobok należy umyć, a następnie wyczyścić. Chociaż ryba nie jest duża, lepiej nie ignorować tego procesu. Tak więc przecinamy brzuch ryby, usuwamy skrzela wraz z wnętrznościami. Wskazówka: bardzo wygodnie jest pracować nożyczkami kuchennymi.
2. Oczyszczoną rybę wycieramy wewnątrz i na zewnątrz papierowymi serwetkami.Należy to zrobić ostrożnie, powoli, przetwarzając każdą tuszę osobno.
3. Solimy każdą rybę wewnątrz i na zewnątrz, kładziemy liść laurowy w brzuchu, posypujemy nasionami kopru.
4. Włóż ostroboka do głębokiej miski, pozostaw na trzy godziny. W międzyczasie możesz przygotować wędzarnię i zrębki do palenia.
5. Po określonym czasie wycieramy każdą tuszę papierowymi serwetkami do sucha. W wędzarni wszystko powinno być suche, więc ten proces należy traktować z całą powagą.
6. Następnie połóż rybę na grillu, pozostaw na zewnątrz lub w dobrze wentylowanym pomieszczeniu na około godzinę. Konieczne jest, aby pozostała wilgoć zniknęła.
7. Następnie instalujemy ruszt z rybą w wędzarni, zamykamy pokrywkę, wysyłamy do ognia. Po 10 minutach, gdy dym zniknie, zmniejsz ogień do minimum, pozostaw do wędzenia na 40 minut.
połóż gotową rybę na półmisku, ostudź i podawaj. Nawiasem mówiąc, do podania możesz pięknie ozdobić ostroboka, dekorując plasterkami cytryny i ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ostrobok - 114 kcal/100g