wędzenie ostroboka

wędzenie ryb nie jest takie trudne! Spróbuj! Palenie ostroboka zajmuje dużo czasu, ale wynik jest tego wart. Ryba okazuje się soczysta, delikatna, pachnąca, ma piękny złoty kolor. Takie danie nie wstydzi się pocić gości. Przed wędzeniem ostroboka należy go wyczyścić. Jest to bardzo wygodne przy użyciu nożyczek kuchennych. Za pomocą małego ostrego noża jest to również możliwe, ale proces nie pójdzie tak szybko. Z przypraw używa się liści laurowych i nasion kopru. Sól również nie jest zwykła, ale czerwona Adyghe. Jest bardziej delikatna.
Christina_AAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 75 % 18 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 8 % 2 g
117 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

zrębki do wędzenia można wybrać według własnego uznania. Przepis wykorzystuje zrębki morelowe, jabłkowe i olchowe. Zapach mgły jest po prostu niesamowity! Możesz palić ryby w dowolnym dopasowanym urządzeniu, bez względu na to, czy jest to zakupione, czy zbudowane własnymi rękami. Nie zapomnij o palecie na tłuszcz-musi być obecny w wędzarni.

1. Najpierw ostrobok należy umyć, a następnie wyczyścić. Chociaż ryba nie jest duża, lepiej nie ignorować tego procesu. Tak więc przecinamy brzuch ryby, usuwamy skrzela wraz z wnętrznościami. Wskazówka: bardzo wygodnie jest pracować nożyczkami kuchennymi.

2. Oczyszczoną rybę wycieramy wewnątrz i na zewnątrz papierowymi serwetkami.Należy to zrobić ostrożnie, powoli, przetwarzając każdą tuszę osobno.

3. Solimy każdą rybę wewnątrz i na zewnątrz, kładziemy liść laurowy w brzuchu, posypujemy nasionami kopru.

4. Włóż ostroboka do głębokiej miski, pozostaw na trzy godziny. W międzyczasie możesz przygotować wędzarnię i zrębki do palenia.

5. Po określonym czasie wycieramy każdą tuszę papierowymi serwetkami do sucha. W wędzarni wszystko powinno być suche, więc ten proces należy traktować z całą powagą.

6. Następnie połóż rybę na grillu, pozostaw na zewnątrz lub w dobrze wentylowanym pomieszczeniu na około godzinę. Konieczne jest, aby pozostała wilgoć zniknęła.

7. Następnie instalujemy ruszt z rybą w wędzarni, zamykamy pokrywkę, wysyłamy do ognia. Po 10 minutach, gdy dym zniknie, zmniejsz ogień do minimum, pozostaw do wędzenia na 40 minut.

połóż gotową rybę na półmisku, ostudź i podawaj. Nawiasem mówiąc, do podania możesz pięknie ozdobić ostroboka, dekorując plasterkami cytryny i ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ostrobok - 114   kcal/100g

Podobne przepisy