minóg wędzony

możesz samodzielnie wędzić tę niezwykłą rybę! Wędzony minóg smakuje zupełnie nietypowo, ale jednocześnie niesamowicie smacznie. Jej mięso jest elastyczne i delikatne, ale w ogóle nie ma Kości - tylko miękka chrząstka. Takie danie jest bardzo popularne w Estonii, gdzie wędzony minóg można kupić na każdym rynku. Ale nie musisz tam jechać, aby spróbować tego przysmaku. Możesz samodzielnie palić Minoga w domu, najważniejsze jest zdobycie żywych minogów. A potem pozostaje tylko postępować zgodnie z krokami opisanymi w tym przepisie.
Irene-LimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 13 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 0 % 0 g
156 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

aby przygotować ten niesamowicie pyszny przysmak, konieczne jest, aby ryba była nie tylko świeża, ale żywa. Minoga przenosimy do dużego pojemnika i zasypiamy solą. Sól musi być duża i nie trzeba jej żałować. Następnie zostawiamy Minoga w soli na godzinę. Nie trzeba ich wkładać do lodówki.

kiedy minie określony czas, minogi zasną i wydzielą dużą ilość śluzu. Należy go usunąć przed rozpoczęciem gotowania. Aby to zrobić, bardzo dokładnie spłucz Minoga pod bieżącą wodą. Robimy to w ten sposób: bierzemy Minoga, zaciskamy go mocno na ogonie i przeciągamy po całym ciele, lekko naciskając w kierunku głowy. Możesz nawet użyć nowej gąbki do mycia naczyń, ściskając w niej Minoga.

plusy minogów polegają na tym, że nie mają szkieletu, o nie będzie kości w gotowym naczyniu. Zamiast tego miękka chrząstka. Mięso Minoga jest elastyczne, ale jednocześnie dość delikatne i przyjemne. Nie zaleca się odcinania głów minogów przed wędzeniem, aby ryba pozostała jak najbardziej soczysta.

gdy cały szlam zostanie usunięty, połóż Minoga na ręcznikach papierowych i dokładnie je wytrzyj.

przygotowujemy wędzarnię. Aby to zrobić, połóż trociny na dnie wędzarni. Lepiej wybrać trociny drzew owocowych, ale odpowiednie są również olcha lub dąb. Ogrzewamy wędzarnię do średniej temperatury, umieszczamy Minoga całkowicie w środku, prawie całkowicie zamykamy klapy. Wędzimy Minoga przez około pół godziny-sprawdzamy stopień gotowości i, jeśli to konieczne, wydłużamy czas. Gotuj Minoga przez 40-50 minut.

wędzony minóg może być podawany jako przystawka lub drugie danie z dodatkiem ryżu lub ziemniaków.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Minóg - 166   kcal/100g

Podobne przepisy