skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować ten niesamowicie pyszny przysmak, konieczne jest, aby ryba była nie tylko świeża, ale żywa. Minoga przenosimy do dużego pojemnika i zasypiamy solą. Sól musi być duża i nie trzeba jej żałować. Następnie zostawiamy Minoga w soli na godzinę. Nie trzeba ich wkładać do lodówki.
kiedy minie określony czas, minogi zasną i wydzielą dużą ilość śluzu. Należy go usunąć przed rozpoczęciem gotowania. Aby to zrobić, bardzo dokładnie spłucz Minoga pod bieżącą wodą. Robimy to w ten sposób: bierzemy Minoga, zaciskamy go mocno na ogonie i przeciągamy po całym ciele, lekko naciskając w kierunku głowy. Możesz nawet użyć nowej gąbki do mycia naczyń, ściskając w niej Minoga.
plusy minogów polegają na tym, że nie mają szkieletu, o nie będzie kości w gotowym naczyniu. Zamiast tego miękka chrząstka. Mięso Minoga jest elastyczne, ale jednocześnie dość delikatne i przyjemne. Nie zaleca się odcinania głów minogów przed wędzeniem, aby ryba pozostała jak najbardziej soczysta.
gdy cały szlam zostanie usunięty, połóż Minoga na ręcznikach papierowych i dokładnie je wytrzyj.
przygotowujemy wędzarnię. Aby to zrobić, połóż trociny na dnie wędzarni. Lepiej wybrać trociny drzew owocowych, ale odpowiednie są również olcha lub dąb. Ogrzewamy wędzarnię do średniej temperatury, umieszczamy Minoga całkowicie w środku, prawie całkowicie zamykamy klapy. Wędzimy Minoga przez około pół godziny-sprawdzamy stopień gotowości i, jeśli to konieczne, wydłużamy czas. Gotuj Minoga przez 40-50 minut.
wędzony minóg może być podawany jako przystawka lub drugie danie z dodatkiem ryżu lub ziemniaków.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sol - 0 kcal/100g
- Minóg - 166 kcal/100g