chili na zimę

jasne, ostre, piękne, apetyczne, pikantne! Chili na zimę to przepis, który pomoże zachować zbiory ostrej papryki. Dodanie pikantnych ziół i różnych przypraw sprawi, że jego smak będzie jeszcze jaśniejszy i ciekawszy. Taka papryka może być podawana jako dodatek do innych potraw lub jako osobna przekąska.
NatusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
28 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować chili na zimę? Przygotuj jedzenie. Dobrze opłucz paprykę i zioła. A następnie wysusz je. Pieprz weź różne kolory, aby konserwy wyglądały pięknie. Weź zestaw ziół i przypraw według własnych upodobań. Do gotowania lepiej używać neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z gałązek zieleni — mięty i kolendry — oderwij liście, będą one następnie potrzebne do marynaty. Obierz czosnek. Umyj parasole koperkowe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przebij każdą paprykę u podstawy wykałaczką, aby nie pękła podczas gotowania. Włóż je do garnka z wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie spuść wodę do zlewu, a paprykę zalej nową wodą i gotuj jeszcze raz przez 5 minut. I ponownie spuść wodę do zlewu. Takie przetwarzanie uratuje ostrą paprykę przed nadmierną goryczą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Do wody dodaj ziarna pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę, zioła, kilka ząbków czosnku, sól, cukier i ocet. Gotuj marynatę na małym ogniu przez 3 minuty. Następnie ostudź pod przykryciem przez 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W sterylnych słoikach umieść parasol koperkowy i kilka ząbków czosnku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie włóż pieprz do słoików. I napełnij marynatą do szyi.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwiń słoiki sterylnymi pokrywkami, odwróć je do góry nogami i zawiń, aż całkowicie ostygną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasze papryczki chili są gotowe na zimę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%. 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy