skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować chili na zimę? Przygotuj jedzenie. Dobrze opłucz paprykę i zioła. A następnie wysusz je. Pieprz weź różne kolory, aby konserwy wyglądały pięknie. Weź zestaw ziół i przypraw według własnych upodobań. Do gotowania lepiej używać neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
Krok 2:
Z gałązek zieleni — mięty i kolendry — oderwij liście, będą one następnie potrzebne do marynaty. Obierz czosnek. Umyj parasole koperkowe.
Krok 3:
Przebij każdą paprykę u podstawy wykałaczką, aby nie pękła podczas gotowania. Włóż je do garnka z wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 4:
Następnie spuść wodę do zlewu, a paprykę zalej nową wodą i gotuj jeszcze raz przez 5 minut. I ponownie spuść wodę do zlewu. Takie przetwarzanie uratuje ostrą paprykę przed nadmierną goryczą.
Krok 5:
Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Do wody dodaj ziarna pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę, zioła, kilka ząbków czosnku, sól, cukier i ocet. Gotuj marynatę na małym ogniu przez 3 minuty. Następnie ostudź pod przykryciem przez 15 minut.
Krok 6:
W sterylnych słoikach umieść parasol koperkowy i kilka ząbków czosnku.
Krok 7:
Następnie włóż pieprz do słoików. I napełnij marynatą do szyi.
Krok 8:
Zwiń słoiki sterylnymi pokrywkami, odwróć je do góry nogami i zawiń, aż całkowicie ostygną.
Krok 9:
Nasze papryczki chili są gotowe na zimę.
Krok 10:
Smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g