skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec babeczkę na jogurcie o smaku cytrynowym? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Olej roślinny-dowolny, ale najlepiej rafinowany bez zapachu. Mam Słonecznik, ponieważ oliwa z oliwek może dać lekką goryczkę. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jogurt jest potrzebny naturalny bez dodatków i dość gęsty, nie do picia. Jeśli nie ma innego jogurtu do picia, Potrzebujesz więcej mu
Krok 2:
Połącz jajka z cukrem i ubij mikserem, aż będą gładkie. Masa powinna okazać się bujna, zwiększyć się 3-4 razy.
Krok 3:
Dodaj jogurt o temperaturze pokojowej, olej roślinny i ponownie ubij wszystko, aż będzie gładkie. Masa się upłynni. Tak powinno być. Jeśli chcesz uzyskać wyraźniejszy smak cytryny, zamiast naturalnego jogurtu greckiego możesz wziąć cytrynę.
Krok 4:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i Dodaj części do ciasta, za każdym razem ubijając do uzyskania gładkości. Mąka może wymagać więcej lub mniej. Skoncentruj się na konsystencji. Ciasto powinno być gęste, ale płynne.
Krok 5:
Na koniec dodaj skórkę z cytryny do ciasta. Możesz to zrobić za pomocą miksera lub szpatułki. Poniżej, pod przepisem, zobacz informacje, jak usunąć skórkę z cytryny.
Krok 6:
Do natłuszczonej formy do ciasta wlej ciasto i spłaszcz. Jeśli weźmiesz Okrągły kształt, średnica 18 cm będzie odpowiednia. Umieść babeczkę w piekarniku nagrzanym do 180º i piecz przez 45-50 minut, aż suchy szpikulec.
Krok 7:
Podczas pieczenia babeczki przygotuj syrop.
Krok 8:
Wlej sok z cytryny do rondla, dodaj cukier. Na małym ogniu zagotuj mieszaninę i gotuj przez 2 minuty, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 9:
W gotowej babeczce wykonaj głębokie nakłucia szpikulcem.
Krok 10:
Na wierzch posyp babeczkę syropem cytrynowo-cukrowym. Posmarowałem pędzelkiem, aby syrop dokładnie dostał się do babeczki. Pozostaw babeczkę do ostygnięcia w formie.
Krok 11:
Schłodzoną cytrynową babeczkę przełóż na półmisek, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
miękka aksamitna struktura, nieopisany cytrusowy smak - tutaj wszystko, co tak bardzo doceniam w takich wypiekach!
Ważne jest, aby nauczyć się prawidłowo usuwać skórkę z owoców cytrusowych. Zależy to bezpośrednio od tego, czy Twoje wypieki będą gorzkie, czy nie. 1. Cytrynę należy zalać wrzącą wodą i dokładnie osuszyć. Trudniej jest zetrzeć skórkę z mokrej cytryny. 2. Wygodniej jest natychmiast zetrzeć skórkę z całej cytryny lub połówki. 3. Konieczne jest usunięcie tylko górnej żółtej (pomarańczowej w pomarańczach, zielonej w limonkach) warstwy, bez wpływu na białą pod spodem. To biała warstwa między skórką a miąższem daje gorycz. Dlatego staraj się nie dostać do ciasta.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g