babeczka na jogurcie

pyszne, proste i bardzo aromatyczne, dla całej rodziny! Babeczka na jogurcie ma ciekawy skład i wyraźny cytrynowy smak. Może stać się ulubionym w Twojej książce kucharskiej. I nie ma gdzie łatwiej go ugotować-nawet początkująca gospodyni poradzi sobie za pierwszym razem!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 24 % 13 g
węglowodany 65 % 35 g
283 kcal
IG: 3 / 3 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec babeczkę na jogurcie o smaku cytrynowym? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Olej roślinny-dowolny, ale najlepiej rafinowany bez zapachu. Mam Słonecznik, ponieważ oliwa z oliwek może dać lekką goryczkę. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jogurt jest potrzebny naturalny bez dodatków i dość gęsty, nie do picia. Jeśli nie ma innego jogurtu do picia, Potrzebujesz więcej mu

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz jajka z cukrem i ubij mikserem, aż będą gładkie. Masa powinna okazać się bujna, zwiększyć się 3-4 razy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jogurt o temperaturze pokojowej, olej roślinny i ponownie ubij wszystko, aż będzie gładkie. Masa się upłynni. Tak powinno być. Jeśli chcesz uzyskać wyraźniejszy smak cytryny, zamiast naturalnego jogurtu greckiego możesz wziąć cytrynę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i Dodaj części do ciasta, za każdym razem ubijając do uzyskania gładkości. Mąka może wymagać więcej lub mniej. Skoncentruj się na konsystencji. Ciasto powinno być gęste, ale płynne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na koniec dodaj skórkę z cytryny do ciasta. Możesz to zrobić za pomocą miksera lub szpatułki. Poniżej, pod przepisem, zobacz informacje, jak usunąć skórkę z cytryny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do natłuszczonej formy do ciasta wlej ciasto i spłaszcz. Jeśli weźmiesz Okrągły kształt, średnica 18 cm będzie odpowiednia. Umieść babeczkę w piekarniku nagrzanym do 180º i piecz przez 45-50 minut, aż suchy szpikulec.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas pieczenia babeczki przygotuj syrop.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej sok z cytryny do rondla, dodaj cukier. Na małym ogniu zagotuj mieszaninę i gotuj przez 2 minuty, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W gotowej babeczce wykonaj głębokie nakłucia szpikulcem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na wierzch posyp babeczkę syropem cytrynowo-cukrowym. Posmarowałem pędzelkiem, aby syrop dokładnie dostał się do babeczki. Pozostaw babeczkę do ostygnięcia w formie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Schłodzoną cytrynową babeczkę przełóż na półmisek, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

miękka aksamitna struktura, nieopisany cytrusowy smak - tutaj wszystko, co tak bardzo doceniam w takich wypiekach!

Ważne jest, aby nauczyć się prawidłowo usuwać skórkę z owoców cytrusowych. Zależy to bezpośrednio od tego, czy Twoje wypieki będą gorzkie, czy nie. 1. Cytrynę należy zalać wrzącą wodą i dokładnie osuszyć. Trudniej jest zetrzeć skórkę z mokrej cytryny. 2. Wygodniej jest natychmiast zetrzeć skórkę z całej cytryny lub połówki. 3. Konieczne jest usunięcie tylko górnej żółtej (pomarańczowej w pomarańczach, zielonej w limonkach) warstwy, bez wpływu na białą pod spodem. To biała warstwa między skórką a miąższem daje gorycz. Dlatego staraj się nie dostać do ciasta.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy