makaron z bakłażanem i pomidorami

zafunduj sobie i bliskim włoski makaron z bakłażanem! Podczas podróży po Włoszech codziennie podawano nam makaron w różnych odmianach. Bardzo zapamiętana orecchietta z sosem pomidorowym. Nie tylko smakiem, ale i ciekawą formą. Po powrocie do domu odtworzyłem przepis na makaron z bakłażanem i pomidorami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 9 % 2 g
węglowodany 74 % 17 g
98 kcal
IG: 24 / 76 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Umyj warzywa i bazylię, osusz ręcznikami papierowymi. Pomidory mogą być używane świeże, po usunięciu z nich skóry, a także w puszkach - we własnym soku lub soku pomidorowym lub makaronie. Dawkę należy dostosować do własnego gustu, w zależności od stężenia pomidora. Miałem pomidory we własnym soku, które wcześniej zmiksowałem blenderem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój bakłażana w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj bazylię.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj sos. Na patelni roztop masło, włóż bakłażana i bazylię. Dodaj pomidory.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól, pieprz (skup się na swoim guście).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Doprowadź sos do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wrzuć makaron do durszlaka. W żadnym wypadku nie spłukuj!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż makaron na talerzu, posyp sosem bakłażanowo-pomidorowym i posyp startym parmezanem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy