skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Umyj warzywa i bazylię, osusz ręcznikami papierowymi. Pomidory mogą być używane świeże, po usunięciu z nich skóry, a także w puszkach - we własnym soku lub soku pomidorowym lub makaronie. Dawkę należy dostosować do własnego gustu, w zależności od stężenia pomidora. Miałem pomidory we własnym soku, które wcześniej zmiksowałem blenderem.
Krok 2:
Pokrój bakłażana w drobną kostkę.
Krok 3:
Posiekaj bazylię.
Krok 4:
Przygotuj sos. Na patelni roztop masło, włóż bakłażana i bazylię. Dodaj pomidory.
Krok 5:
Sól, pieprz (skup się na swoim guście).
Krok 6:
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę.
Krok 7:
Doprowadź sos do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 8:
Wrzuć makaron do durszlaka. W żadnym wypadku nie spłukuj!
Krok 9:
Rozłóż makaron na talerzu, posyp sosem bakłażanowo-pomidorowym i posyp startym parmezanem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g