skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz ziemniaki, pokrój jak zwykle na zupę i spłucz.
Krok 2:
Wlej 1,5 litra zimnej wody do rondla, wlej przygotowane ziemniaki i umieść na zapalonym piecu. Zanim woda się zagotuje, zbierze się piana, którą należy usunąć za pomocą nieszczelnej łyżki. Do zupy zawsze wrzucam ziemniaki do zimnej wody, a nie do wrzącej wody, aby zrobić tłuszcz ziemniaczany. Gotuj po gotowaniu przez 15 minut, aż dodamy sól, aby ziemniaki nie wyszły twarde i nie gotowały się długo. W tym czasie zajmiemy się smażeniem.
Krok 3:
Marchewki obieramy i kroimy w drobną kostkę-można je po prostu zetrzeć na grubej tarce, ale podoba mi się to bardziej do tej zupy. Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Krok 4:
Grzyby myjemy i kroimy na małe kawałki. Grzyby muszą być świeże.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go trochę i natychmiast wlej marchewkę, cebulę i grzyby. Dodaj trochę soli. Smażyć na średnim ogniu przez 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli usmażysz grzyby na dużym ogniu, sok pozostanie w nich i nie spłynie na patelnię.
Krok 6:
Rozetrzyj ser topiony na grubej tarce. Można go również po prostu rozgnieść widelcem, jeśli jest wystarczająco miękki. Smak zupy będzie również zależeć od smaku sera.
Krok 7:
15 minut po ugotowaniu ziemniaków dodaj smażenie grzybów i ser do garnka.
Krok 8:
Wymieszaj, wlej śmietanę, sól i dodaj przyprawy. Próbujemy soli i gotujemy po gotowaniu na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 9:
W tym czasie ser się stopi, a zupa będzie gotowa do spożycia. Podawaj zupę ze świeżymi ziołami-zieloną cebulą, koperkiem, natką pietruszki. Wrzuć warzywa do talerza tuż przed podaniem.
jeśli zjesz taką zupę w porze lunchu, będziesz pełny przez resztę dnia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g