skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować klasyczną zupę kharcho z kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Do zupy nadają się dowolne części kurczaka, gotowałem z fileta z piersi. Umyj mięso i pokrój na średniej wielkości kawałki. Obierz cebulę. Odetnij górną warstwę z korzenia selera, a następnie pokrój na kawałki.
Krok 2:
Przykryj kurczaka czystą zimną wodą, dodaj całą cebulę i 50 g korzenia selera. Umieść na średnim ogniu, zagotuj, Usuń powstałą pianę łyżką cedzakową. Następnie zmniejsz ogień i gotuj bulion, aż mięso będzie gotowe, od 30 do 60 minut, w zależności od części i ilości kurczaka.
Krok 3:
Następnie wyjmij mięso i warzywa z bulionu, odcedź sam bulion. Wyrzuć warzywa.
Krok 4:
Usuń kości z kurczaka (jeśli są), pokrój mięso na kawałki.
Krok 5:
Pokrój pozostały korzeń selera w kostkę.
Krok 6:
Podsmaż seler w odrobinie bulionu na patelni przez 5 minut. Dodaj mąkę kukurydzianą. Wymieszać. Przenieś powstałą masę do garnka do gotowania.
Krok 7:
Dodaj mięso z kurczaka. Smaż wszystko razem, mieszając, na małym ogniu przez około 6 minut.
Krok 8:
Napełnij mięso i seler bulionem. Gotuj zupę na małym ogniu przez 15 minut.
Krok 9:
Przygotuj sos. Zmiel przyprawy (pieprz, goździki, groszek kolendry) w moździerzu lub blenderze. Umyj kolendrę, osusz i drobno posiekaj.
Krok 10:
Zmiel orzechy włoskie w blenderze.
Krok 11:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę.
Krok 12:
Podsmaż orzechy z czosnkiem na suchej patelni przez 1 minutę.
Krok 13:
Dodaj do orzechów tkemali.
Krok 14:
Wlej 3 łyżki. bulion, wymieszaj.
Krok 15:
Dodaj kolendrę.
Krok 16:
I mieszanka przypraw. Dusić dressing przez 3 minuty, mieszając.
Krok 17:
Włóż sos do zupy i wymieszaj.
Krok 18:
Gotuj zupę na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
Krok 19:
Następnie pozostaw zupę pod przykryciem przez 5-7 minut i wlej do talerzy. Podawaj do stołu. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i pożywieniu do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal / 100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Tkemali - 418 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal / 100g
- Korzeń selera - 32 kcal/100g