zupa harcho z kurczakiem klasyczna

Oryginalny, pikantny, apetyczny, najsmaczniejszy! Zupa kharcho z kurczakiem to klasyczny przepis na tradycyjne gruzińskie danie. Wyróżnia się obfitością przypraw i obecnością orzechów włoskich. Lekko gęsty dzięki dressingowi i mące kukurydzianej i niezwykle aromatyczny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 5 g
tłuszcze 46 % 6 g
węglowodany 15 % 2 g
83 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować klasyczną zupę kharcho z kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Do zupy nadają się dowolne części kurczaka, gotowałem z fileta z piersi. Umyj mięso i pokrój na średniej wielkości kawałki. Obierz cebulę. Odetnij górną warstwę z korzenia selera, a następnie pokrój na kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przykryj kurczaka czystą zimną wodą, dodaj całą cebulę i 50 g korzenia selera. Umieść na średnim ogniu, zagotuj, Usuń powstałą pianę łyżką cedzakową. Następnie zmniejsz ogień i gotuj bulion, aż mięso będzie gotowe, od 30 do 60 minut, w zależności od części i ilości kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wyjmij mięso i warzywa z bulionu, odcedź sam bulion. Wyrzuć warzywa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń kości z kurczaka (jeśli są), pokrój mięso na kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pozostały korzeń selera w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podsmaż seler w odrobinie bulionu na patelni przez 5 minut. Dodaj mąkę kukurydzianą. Wymieszać. Przenieś powstałą masę do garnka do gotowania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mięso z kurczaka. Smaż wszystko razem, mieszając, na małym ogniu przez około 6 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij mięso i seler bulionem. Gotuj zupę na małym ogniu przez 15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj sos. Zmiel przyprawy (pieprz, goździki, groszek kolendry) w moździerzu lub blenderze. Umyj kolendrę, osusz i drobno posiekaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zmiel orzechy włoskie w blenderze.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podsmaż orzechy z czosnkiem na suchej patelni przez 1 minutę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj do orzechów tkemali.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej 3 łyżki. bulion, wymieszaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj kolendrę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    I mieszanka przypraw. Dusić dressing przez 3 minuty, mieszając.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Włóż sos do zupy i wymieszaj.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotuj zupę na małym ogniu przez kolejne 5 minut.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Następnie pozostaw zupę pod przykryciem przez 5-7 minut i wlej do talerzy. Podawaj do stołu. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i pożywieniu do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal / 100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Tkemali - 418   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal / 100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy