żydowska przystawka z czosnkiem i jajkiem

budżet, w pośpiechu, na dni powszednie i święta. Bardzo często na różnych ucztach znajdują się proste, ale bardzo smaczne kromki chleba lub świeżych warzyw z masą startego sera, jajek i majonezu z czosnkiem. To żydowska przekąska. Przygotowanie go w domu nie będzie trudne nawet dla dziecka.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 14 g
tłuszcze 67 % 32 g
węglowodany 4 % 2 g
271 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić żydowską przekąskę z serem? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Weź duże wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, lepiej wziąć 4 sztuki. Serki topione nie są miękkie a twarde, w małych brykietach typu & quot; przyjaźń", & quot; Bursztyn & quot;.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka ugotować na twardo (około 10 minut po ugotowaniu), schłodzić, obrać i zetrzeć na średniej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ser topiony zetrzyj również na średniej tarce. Aby ułatwić tarcie sera i nie pełzały po całej tarce, należy je najpierw schłodzić w zamrażarce przez 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W salaterce połącz starte jajka i topiony ser, majonez, czosnek przepuszczony przez prasę. Wszystko lekko posolić i pieprzyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Konsystencję przekąski można dostosować do własnych upodobań. Jeśli masa jest sucha, dodaj do niej trochę majonezu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz natychmiast podać gotową przekąskę z sera i jajek z czosnkiem, ozdobioną oliwkami i gałązkami zieleni. Lub podawaj na kawałkach świeżego lub smażonego chleba, krążkach krakersów lub świeżych warzyw: pomidorach, ogórkach, papryce itp. Resztki przekąski przechowuj w hermetycznie zamkniętym pojemniku w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

aby zapobiec pękaniu jajek podczas gotowania, należy je zanurzyć w jeszcze zimnej wodzie i podgrzać na średnim ogniu, aż woda się zagotuje. Po ugotowaniu gotuj przez 10 minut.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal / 100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy