skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić żydowską przekąskę z serem? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Weź duże wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, lepiej wziąć 4 sztuki. Serki topione nie są miękkie a twarde, w małych brykietach typu & quot; przyjaźń", & quot; Bursztyn & quot;.
Krok 2:
Jajka ugotować na twardo (około 10 minut po ugotowaniu), schłodzić, obrać i zetrzeć na średniej tarce.
Krok 3:
Ser topiony zetrzyj również na średniej tarce. Aby ułatwić tarcie sera i nie pełzały po całej tarce, należy je najpierw schłodzić w zamrażarce przez 20 minut.
Krok 4:
W salaterce połącz starte jajka i topiony ser, majonez, czosnek przepuszczony przez prasę. Wszystko lekko posolić i pieprzyć.
Krok 5:
Wszystko dokładnie wymieszaj. Konsystencję przekąski można dostosować do własnych upodobań. Jeśli masa jest sucha, dodaj do niej trochę majonezu.
Krok 6:
Możesz natychmiast podać gotową przekąskę z sera i jajek z czosnkiem, ozdobioną oliwkami i gałązkami zieleni. Lub podawaj na kawałkach świeżego lub smażonego chleba, krążkach krakersów lub świeżych warzyw: pomidorach, ogórkach, papryce itp. Resztki przekąski przechowuj w hermetycznie zamkniętym pojemniku w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
aby zapobiec pękaniu jajek podczas gotowania, należy je zanurzyć w jeszcze zimnej wodzie i podgrzać na średnim ogniu, aż woda się zagotuje. Po ugotowaniu gotuj przez 10 minut.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal / 100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g