skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sos wiśniowy do mięsa? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki sosu. Wygodniej jest używać mrożonych wiśni-w jagodach nie ma już nasion, a wszystkie soki są przechowywane. Jeśli wiśnia jest świeża, musisz usunąć z niej nasiona i, jeśli to możliwe, zebrać i zapisać wyróżniony sok-będzie potrzebny do sosu.
Krok 2:
Wlej wino do rondla i umieść na średnim ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Jakiego wina lepiej użyć? To musi być czerwone wino. Im bardziej aromatyczny, tym smaczniejszy będzie gotowy sos. Mam mołdawskie wino z winogron Isabella. Idealnie nadaje się do tego sosu. Jeśli potrzebujesz bardziej cierpkiego smaku sosu, lepiej wziąć czerwone wytrawne wino.
Krok 3:
Rozcieńczyć skrobię zimną wodą i wymieszać wszystkie grudki. Skrobię ziemniaczaną można zastąpić skrobią kukurydzianą, ale należy ją wziąć nieco więcej: 1 łyżka stołowa, ponieważ skrobia kukurydziana jest słabsza niż skrobia ziemniaczana. Jaką wodę wziąć? Lepiej filtrowane, butelkowane lub gotowane schłodzone.
Krok 4:
Ciągle mieszając wlej rozcieńczoną skrobię do rondla z winem. Wino nie powinno się gotować, ponieważ wtedy zaczną pojawiać się grudki. Ogólnie rzecz biorąc, sosy na bazie alkoholu należy gotować na wolnym ogniu, ale nie dopuścić do wrzenia: wtedy alkohol nie odparuje zbyt szybko i nie straci wszystkich swoich właściwości. Gotuj sos, mieszając, aż lekko zgęstnieje na małym ogniu. Skoncentruj się na konsystencji sosu, ponieważ każdy talerz jest inny.
Krok 5:
Następnie dodaj mrożone wiśnie i cukier. Mieszaj i gotuj, mieszając, aż cukier się rozpuści, około 3 minut lub trochę mniej, w zależności od kuchenki. Na początku sos będzie szkarłatny i białawy ze skrobi. Ale w miarę zagęszczania skrobia będzie się coraz bardziej rozpuszczać i barwić winem i sokiem z wiśni.
Krok 6:
Włóż kawałek masła do sosu i dobrze wymieszaj, aby masło rozeszło się po sosie. Powinien całkowicie połączyć się z resztą mieszanki: na powierzchni nie pozostaną smugi oleju. Masło doda sosowi połysku i delikatności.
Krok 7:
Kontynuuj gotowanie sosu, mieszając, przez około 5 minut, aż wszystkie wiśnie się stopią, a sos będzie jasnoczerwony, bez białawego odcienia. Konsystencję gotowego sosu można dowolnie regulować. Jeśli zastosujesz się do przepisu, sos będzie średnio gęsty, możesz go jeszcze zagęścić, gotując dłużej. Jeśli chcesz jednorodnego sosu bez kawałków jagód, przed podaniem ubij go blenderem zanurzeniowym.
Krok 8:
Wlej gotowy sos do specjalnego sosu i podawaj. Smacznego!
taki sos można przygotować z innych świeżych lub mrożonych jagód: jeżyn, czarnej lub czerwonej porzeczki, agrestu.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Mrożona wiśnia - 46 kcal/100g