czekolada z chleba świętojańskiego w domu

domowa czekolada z carob-piosenka i bajka! Proste i bardzo smaczne! Chleb świętojański jest stosowany jako naturalny substytut kakao. Jeśli widzisz ten cud w sklepach-weź go i spróbuj!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 35 % 28 g
węglowodany 61 % 48 g
510 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

1. Pokrój masło kakaowe na małe kawałki i rozpuść je w łaźni wodnej.
2. Dodaj chleb świętojański do oleju (bez wyjmowania z kąpieli) i, w razie potrzeby, syrop. Bez syropu czekolada jest już słodka, syrop do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj.
3. Wlej czekoladę do foremek. Dodaj orzechy i suszone owoce do kokilek według własnych upodobań. Lepiej jest wstępnie usmażyć orzechy, a następnie będą smacznie chrupiące.
4. Wstaw czekoladę do lodówki na 1 godzinę (lub dłużej). Niech dobrze stwardnieje.
dostań-poczęstuj.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Nerkowce - 561   kcal/100g
  • Orzechy pekan - 687   kcal/100g
  • Pekan - 691   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Masło kakaowe - 884   kcal/100g
  • Carob - 222   kcal/100g

Podobne przepisy