czekolada z chleba świętojańskiego w domu
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Pokrój masło kakaowe na małe kawałki i rozpuść je w łaźni wodnej.
2. Dodaj chleb świętojański do oleju (bez wyjmowania z kąpieli) i, w razie potrzeby, syrop. Bez syropu czekolada jest już słodka, syrop do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj.
3. Wlej czekoladę do foremek. Dodaj orzechy i suszone owoce do kokilek według własnych upodobań. Lepiej jest wstępnie usmażyć orzechy, a następnie będą smacznie chrupiące.
4. Wstaw czekoladę do lodówki na 1 godzinę (lub dłużej). Niech dobrze stwardnieje.
dostań-poczęstuj.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Nerkowce - 561 kcal/100g
- Orzechy pekan - 687 kcal/100g
- Pekan - 691 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Masło kakaowe - 884 kcal/100g
- Carob - 222 kcal/100g