skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dobrze spłucz żołądki kurczaka zimną wodą. Kładziemy je na desce do krojenia i odcinamy żyły, równolegle krojąc żołądki na mniejsze kawałki.
Krok 2:
Rozłóż przygotowane żołądki na patelni i napełnij je dwoma litrami gorącej wody. Umieść patelnię na kuchence na średnim ogniu i zagotuj zawartość, aby piana wzrosła. Następnie spuszczamy cały płyn przez durszlak, w którym zatrzymają się żołądki - zwracamy je na patelnię.
Krok 3:
Napełnij żołądki zimną wodą w ilości dwóch litrów i umieść patelnię na kuchence. Zagotuj bulion, dodaj sól i gotuj żołądki na małym ogniu przez godzinę. Jest to konieczne, aby bulion pozostał przezroczysty. Nawet jeśli po prostu usuniemy piankę, nie będzie takiego efektu.
Krok 4:
W tym czasie przygotujemy warzywa. Ziemniaki obieramy, myjemy i drobno kroimy jak zwykle na zupę. Wziąłem bulwy średniej wielkości-pokroiłem je wzdłuż na 4 części i posiekałem każdą część. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Obierz marchewki i trzy na grubej tarce.
Krok 5:
Robienie smażenia. Na patelni rozgrzej rafinowany olej roślinny, dodaj cebulę i smaż mieszając na średnim ogniu przez 2 minuty. Wlej marchewki, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu z cebulą na umiarkowanym ogniu przez 7 minut. Możesz przykryć patelnię pokrywką.
Krok 6:
Gdy minie czas przeznaczony na gotowanie żołądków, wlej do garnka makaron ziemniaczany lub inny mały makaron, a także smażenie. Dodaj przyprawy do smaku i masło. Wymieszaj, spróbuj soli i gotuj przez kolejne 15 minut na umiarkowanym ogniu. Do tego przepisu użyłam makaronu twardego - czas dla nich policzyłem. Jeśli masz zwykły makaron, przeczytaj instrukcje dotyczące czasu gotowania.
pozwól gotowej zupie zaparzyć się, a przed podaniem, gdy już rozlejesz ją na talerze, posyp świeżymi ziołami - będzie piękniejsza i smaczniejsza!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wermiszel - 371 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Żołądki z kurczaka - 114 kcal/100g