Sałatka z pieczonymi pieczarkami

elegancki, prosty i pyszny, na świątecznym stole! Orgazm sałatka ze smażonymi pieczarkami będzie ozdobą każdego święta. Najlepiej układać go warstwami za pomocą pierścienia. W wersji codziennej można go gotować bez dodawania orzechów włoskich i suszonych śliwek.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 47 % 16 g
węglowodany 29 % 10 g
210 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę ze smażonymi pieczarkami? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Wcześniej ugotuj filet z kurczaka. Aby to zrobić, zanurz go we wrzącej wodzie i gotuj przez 20 minut. Trochę soli. Następnie ostudź kurczaka. Posiekaj orzechy włoskie nożem i smaż na suchej patelni, aż pojawi się charakterystyczny aromat. Orzechy również muszą być schłodzone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pieczarki, osusz i pokrój na kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Smażyć pieczarki z cebulą z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego przez 4-5 minut. W tym czasie cebula stanie się miękka, a pieczarki nieznacznie się zmniejszą. Lekko je posolić i całkowicie ostudzić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Śliwki zalać wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut, aby zmiękły. Następnie opłucz, osusz i pokrój na kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Schłodzony filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wygodnie jest zbierać sałatę w specjalnym pierścieniu. Umieść pierścień na talerzu i ułóż pierwszą warstwę pokrojonego fileta z kurczaka. Posmaruj trochę majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż smażone pieczarki na kurczaku. Pokrój marchewki w stylu koreańskim nieco mniejsze niż są i ułóż następną warstwę na pieczarkach. Nie ma potrzeby dodawania majonezu do grzybów i marchwi, ponieważ te dwie warstwy są dość soczyste.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż posiekane śliwki i cienką warstwę majonezu na marchewce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj świeży ogórek na grubej tarce w następnej warstwie. Jeśli ogórek jest soczysty, tę warstwę można pozostawić bez majonezu (lub dodać bardzo mało).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż prażone orzechy włoskie górną warstwą, posmaruj majonezem i zdejmij pierścień z sałatki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Udekoruj gotową sałatkę posiekanymi świeżymi ziołami, ostudź trochę w lodówce i podawaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy