skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę ze smażonymi pieczarkami? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Wcześniej ugotuj filet z kurczaka. Aby to zrobić, zanurz go we wrzącej wodzie i gotuj przez 20 minut. Trochę soli. Następnie ostudź kurczaka. Posiekaj orzechy włoskie nożem i smaż na suchej patelni, aż pojawi się charakterystyczny aromat. Orzechy również muszą być schłodzone.
Krok 2:
Umyj pieczarki, osusz i pokrój na kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Smażyć pieczarki z cebulą z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego przez 4-5 minut. W tym czasie cebula stanie się miękka, a pieczarki nieznacznie się zmniejszą. Lekko je posolić i całkowicie ostudzić.
Krok 3:
Śliwki zalać wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut, aby zmiękły. Następnie opłucz, osusz i pokrój na kawałki.
Krok 4:
Schłodzony filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę.
Krok 5:
Wygodnie jest zbierać sałatę w specjalnym pierścieniu. Umieść pierścień na talerzu i ułóż pierwszą warstwę pokrojonego fileta z kurczaka. Posmaruj trochę majonezem.
Krok 6:
Połóż smażone pieczarki na kurczaku. Pokrój marchewki w stylu koreańskim nieco mniejsze niż są i ułóż następną warstwę na pieczarkach. Nie ma potrzeby dodawania majonezu do grzybów i marchwi, ponieważ te dwie warstwy są dość soczyste.
Krok 7:
Połóż posiekane śliwki i cienką warstwę majonezu na marchewce.
Krok 8:
Zetrzyj świeży ogórek na grubej tarce w następnej warstwie. Jeśli ogórek jest soczysty, tę warstwę można pozostawić bez majonezu (lub dodać bardzo mało).
Krok 9:
Ułóż prażone orzechy włoskie górną warstwą, posmaruj majonezem i zdejmij pierścień z sałatki.
Krok 10:
Udekoruj gotową sałatkę posiekanymi świeżymi ziołami, ostudź trochę w lodówce i podawaj.
Krok 11:
Smacznego!
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Koreańska marchewka - 134 kcal/100g