alkoholowy grog z przyprawami

w najzimniejszy wieczór grog zapewni komfort i ciepło! Uwielbiam rozgrzewające napoje i po prostu nie mogę się bez nich obejść w zimnych porach roku. Oczywiście najczęściej jest to tylko herbata lub kakao, ale czasami lubię gotować na przykład grog. Świetna rzecz na przyjazne spotkania!
CisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
52 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

1. Doprowadź gorącą herbatę do wrzenia, ale nie gotuj.

2. Wlej Rum do herbaty.

3. Dodaj tam sok z cytryny.

4. Włóż cukier, mieszaj, aż się rozpuści.

5. Włóż przyprawy, trzymaj w ogniu przez kolejne 2-3 minuty.

6. Wlej gorący grog do szklanek, podawaj na gorąco.

ciepła na duszy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g

Podobne przepisy