ciasto biszkoptowe z kakao

Zrób puszysty biszkopt czekoladowy z odpowiedniego ciasta! Ten przepis jest wielokrotnie sprawdzany przeze mnie osobiście, więc z całą odpowiedzialnością mogę go polecić każdemu. Biszkopt okazuje się bujny (w formie 20 cm), nie suchy, nie mdły. Spróbuj, wszystko jest dość proste!
ulia-ufAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 11 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 69 % 40 g
231 kcal
IG: 8 / 0 / 93

metoda gotowania

Czas gotowania: 25 min

1. Dobrze schłodzone jajka dzielimy na białka i żółtka.

2. Za pomocą miksera ubij białka z połową cukru na stabilne, mocne szczyty.

3. Żółtka ubijamy również biel z pozostałym cukrem.

4. Łączymy białka z żółtkami w przestronnej misce, bardzo delikatnie mieszając silikonową szpatułką.

5. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, a także kakao do powstałej bujnej masy. Zagnieść ciasto szpatułką ruchami od góry do dołu.

to wszystko-ciasto jest gotowe do pieczenia!

pyszny biszkopt dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy