Istnieje wiele przepisów na ciasto biszkoptowe, ale trzy główne składniki pozostają stałe: jajka, cukier i mąka. Produkty z takiego ciasta służą do tworzenia ciast, bułek i ciast, piecze się z niego pyszne zwiewne ciasteczka i przygotowuje inne desery.
klasyczny przepis na ciasto biszkoptowe
ciasto biszkoptowe nie jest trudne do przygotowania, ale należy ostrożnie podejść do wyboru składników, ich wstępnego przygotowania i dokładnego wykonania kroków opisanych w przepisie. Jeśli zrobisz to poprawnie, biszkopt okaże się wysoki, bujny, o delikatnej strukturze.
klasyczny przepis zakłada przestrzeganie takich proporcji: na każde 2 jajka pobiera się 50 g mąki i 50 g cukru. Przede wszystkim białka i żółtka należy oddzielić od siebie, po czym pierwsze wymieszać z cukrem i dobrze ubić. Następnie dodaje się do nich mąkę i wszystko jest ponownie ubijane.
białko jest ubijane w osobnym pojemniku. Po połączeniu obu mas delikatnie mieszając białka powietrza. Należy to zrobić ręcznie-za pomocą drewnianej łopatki.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na ciasto biszkoptowe:
produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
jaja kurze | 80 | 12.7 | 10.9 | 0.3 |
jaja | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
sok z cytryny | 16 | 0.9 | 0 | 3 |
jakie produkty wybrać?
do ciasta biszkoptowego należy przygotować mąkę pszenną najwyższej jakości o wysokiej zawartości glutenu. Cukier granulowany najlepiej stosować z małymi kryształkami, aby miał czas na rozpuszczenie się podczas ubijania żółtkami. Jajka należy wybierać świeże.
do klasycznego ciasta biszkoptowego nie dodaje się śmietany, masła, soków ani przecierów owocowych. Ale na etapie mieszania białek do ciasta można dodać rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę do temperatury pokojowej. Lub możesz użyć proszku kakaowego w cieście, który należy wymieszać z mąką na etapie przesiewania. Różne przyprawy, na przykład cynamon, nie będą zbędne w cieście, co sprawi, że smak gotowego biszkoptu będzie jaśniejszy i ciekawszy. Dodaj przyprawy dosłownie na czubku noża.
pięć najszybszych przepisów na ciasto biszkoptowe:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
puszyste ciasto biszkoptowe | 20 min | 263 | +36 |
ciasto biszkoptowe | 25 min | 251 | +20 |
ciasto biszkoptowe z kakao | 25 min | 211 | +27 |
ciasto biszkoptowe na bułkę | 27 min | 222 | +29 |
ciasto na bułkę z dżemem | 30 min | 188 | +27 |
sekrety przepychu. Co można, a czego nie można zrobić?
zalecenia dotyczące stworzenia idealnego biszkoptu są proste:
- żółtka najlepiej stosować w temperaturze pokojowej, a białka wręcz przeciwnie, należy dobrze schłodzić przed ubijaniem,
- nie ma potrzeby dodawania soli ani cukru pudru do białka,
- do białka w żadnym wypadku nie należy wlewać soku z cytryny ani żadnego innego kwasu,
- po ubiciu jajek nie trzeba już używać miksera, w przeciwnym razie biszkopt nie będzie przewiewny,
- mąkę do ciasta biszkoptowego należy nasycić tlenem, dla którego przesiewa się ją przez sito 2-3 razy.
Jakie jest inne ciasto biszkoptowe?
istnieje wiele opcji przygotowania ciasta biszkoptowego z mąki orzechowej (takiej jak migdał) lub marcepanu. Ponadto istnieją przepisy dla wegetarian, w których do ciasta zamiast jajek dodaje się skrobię.