ciasto sama czułość

delikatny biszkopt sezamowy i angielski krem doprowadzą cię do szaleństwa! Spróbuj czegoś nowego! To ciasto sama delikatność składa się z delikatnego biszkoptu z sezamem, angielskiego kremu, jagód, które nadają kwaśności. Wyszło bardzo serdecznie! Polecam spróbować! A z resztek biszkoptu i śmietany zrobiłam ciasto)))
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 30 % 15 g
węglowodany 60 % 30 g
308 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
  24. Krok 24:

    Krok 24.
  25. Krok 25:

    Krok 25.
  26. Krok 26:

    Krok 26.
  27. Krok 27:

    Krok 27.
ubij żółtka z połową cukru na białą masę. Wlej wodę, ekstrakt waniliowy, ubij więcej.

z góry usmaż sezam na patelni bez oleju.

wymieszaj skrobię, mąkę, proszek do pieczenia.

dodaj suchą mieszankę do żółtek i ubij mikserem na niskich obrotach.

oddzielnie ubij białka z drugą częścią cukru na szczyty i dodaj je do ciasta, delikatnie ugniatając szpatułką. Ciasto powinno wyjść przewiewne.

wykładamy Kwadratowy kształt pergaminem, wkładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175-180 do miękkości.

Angielski krem: ubij żółtka z cukrem i ekstraktem waniliowym trzepaczką na patelni.

osobno zagotuj śmietanę i wlej ją do żółtek, mieszając wszystko trzepaczką.

na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, podgrzej, mieszając. Otrzymujemy masę równą gęstości płynnej śmietany.

ganache czekoladowy: zagotuj śmietanę, dodaj do niej gorzką czekoladę, wszystko wymieszaj.

składanie ciasta: schładzamy biszkopt w formie. Układamy prostokątny kształt folią spożywczą.

pokrój biszkopt na trzy ciasta, a następnie pokrój każdy na pół. Powinieneś dostać 2 prostokąty.

na dnie formy kładziemy pierwsze ciasto, podlewamy je gorącym kremem. Na krem kładziemy jagody.

nadal układamy takie warstwy: biszkopt + krem + jagody. Wyjdzie po 5-6 warstw. Ostatnim będzie biszkopt.

przykryj ciasto zwisającymi krawędziami folii i odstaw na godzinę w pokoju.temp. Następnie możesz umieścić w lodówce na noc.

lukier: ugniatamy białko widelcem do piany. Przesiać cukier.puder. Wprowadzamy go do białka, zakłócając. Powinieneś uzyskać stabilną masę, umiarkowanie gęstą. Wlej do niego sok z cytryny.

Uwaga! Białka nie można ubić, aby nie powstały pęcherzyki powietrza. W lodowcu nie powinno być takich.

przykryj lukier wilgotną ściereczką i przytrzymaj przez pół godziny.

aby zrobić biżuterię, możesz sam narysować rysunek lub użyć gotowego szablonu.

na szablonie kładziemy przezroczystą folię, na którą nakładamy lukier z kond.worek. Po prostu kręciłem się. Po 3-4 godzinach wyschną.

rano obracamy ciasto na półmisku, dno będzie na górze. Napełnij go ganache, włóż do lodówki, aby zamarzł.

następnie udekoruj jagodami, pęcherzycą, lukrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Borówka - 36   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy