ciasto sama czułość
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
ubij żółtka z połową cukru na białą masę. Wlej wodę, ekstrakt waniliowy, ubij więcej.
z góry usmaż sezam na patelni bez oleju.
wymieszaj skrobię, mąkę, proszek do pieczenia.
dodaj suchą mieszankę do żółtek i ubij mikserem na niskich obrotach.
oddzielnie ubij białka z drugą częścią cukru na szczyty i dodaj je do ciasta, delikatnie ugniatając szpatułką. Ciasto powinno wyjść przewiewne.
wykładamy Kwadratowy kształt pergaminem, wkładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175-180 do miękkości.
Angielski krem: ubij żółtka z cukrem i ekstraktem waniliowym trzepaczką na patelni.
osobno zagotuj śmietanę i wlej ją do żółtek, mieszając wszystko trzepaczką.
na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, podgrzej, mieszając. Otrzymujemy masę równą gęstości płynnej śmietany.
ganache czekoladowy: zagotuj śmietanę, dodaj do niej gorzką czekoladę, wszystko wymieszaj.
składanie ciasta: schładzamy biszkopt w formie. Układamy prostokątny kształt folią spożywczą.
pokrój biszkopt na trzy ciasta, a następnie pokrój każdy na pół. Powinieneś dostać 2 prostokąty.
na dnie formy kładziemy pierwsze ciasto, podlewamy je gorącym kremem. Na krem kładziemy jagody.
nadal układamy takie warstwy: biszkopt + krem + jagody. Wyjdzie po 5-6 warstw. Ostatnim będzie biszkopt.
przykryj ciasto zwisającymi krawędziami folii i odstaw na godzinę w pokoju.temp. Następnie możesz umieścić w lodówce na noc.
lukier: ugniatamy białko widelcem do piany. Przesiać cukier.puder. Wprowadzamy go do białka, zakłócając. Powinieneś uzyskać stabilną masę, umiarkowanie gęstą. Wlej do niego sok z cytryny.
Uwaga! Białka nie można ubić, aby nie powstały pęcherzyki powietrza. W lodowcu nie powinno być takich.
przykryj lukier wilgotną ściereczką i przytrzymaj przez pół godziny.
aby zrobić biżuterię, możesz sam narysować rysunek lub użyć gotowego szablonu.
na szablonie kładziemy przezroczystą folię, na którą nakładamy lukier z kond.worek. Po prostu kręciłem się. Po 3-4 godzinach wyschną.
rano obracamy ciasto na półmisku, dno będzie na górze. Napełnij go ganache, włóż do lodówki, aby zamarzł.
następnie udekoruj jagodami, pęcherzycą, lukrem.
z góry usmaż sezam na patelni bez oleju.
wymieszaj skrobię, mąkę, proszek do pieczenia.
dodaj suchą mieszankę do żółtek i ubij mikserem na niskich obrotach.
oddzielnie ubij białka z drugą częścią cukru na szczyty i dodaj je do ciasta, delikatnie ugniatając szpatułką. Ciasto powinno wyjść przewiewne.
wykładamy Kwadratowy kształt pergaminem, wkładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175-180 do miękkości.
Angielski krem: ubij żółtka z cukrem i ekstraktem waniliowym trzepaczką na patelni.
osobno zagotuj śmietanę i wlej ją do żółtek, mieszając wszystko trzepaczką.
na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, podgrzej, mieszając. Otrzymujemy masę równą gęstości płynnej śmietany.
ganache czekoladowy: zagotuj śmietanę, dodaj do niej gorzką czekoladę, wszystko wymieszaj.
składanie ciasta: schładzamy biszkopt w formie. Układamy prostokątny kształt folią spożywczą.
pokrój biszkopt na trzy ciasta, a następnie pokrój każdy na pół. Powinieneś dostać 2 prostokąty.
na dnie formy kładziemy pierwsze ciasto, podlewamy je gorącym kremem. Na krem kładziemy jagody.
nadal układamy takie warstwy: biszkopt + krem + jagody. Wyjdzie po 5-6 warstw. Ostatnim będzie biszkopt.
przykryj ciasto zwisającymi krawędziami folii i odstaw na godzinę w pokoju.temp. Następnie możesz umieścić w lodówce na noc.
lukier: ugniatamy białko widelcem do piany. Przesiać cukier.puder. Wprowadzamy go do białka, zakłócając. Powinieneś uzyskać stabilną masę, umiarkowanie gęstą. Wlej do niego sok z cytryny.
Uwaga! Białka nie można ubić, aby nie powstały pęcherzyki powietrza. W lodowcu nie powinno być takich.
przykryj lukier wilgotną ściereczką i przytrzymaj przez pół godziny.
aby zrobić biżuterię, możesz sam narysować rysunek lub użyć gotowego szablonu.
na szablonie kładziemy przezroczystą folię, na którą nakładamy lukier z kond.worek. Po prostu kręciłem się. Po 3-4 godzinach wyschną.
rano obracamy ciasto na półmisku, dno będzie na górze. Napełnij go ganache, włóż do lodówki, aby zamarzł.
następnie udekoruj jagodami, pęcherzycą, lukrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Borówka - 36 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g