skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zalej żelatynę zimną wodą i pozostaw do spęcznienia (patrz instrukcja na opakowaniu). Następnie rozpuść go w łaźni wodnej, ale nie gotuj.
połóż świeże maliny (czarne) na dnie kokilek. Na wierzch wlej cienką warstwę żelatyny.
włóż Formy do lodówki, pozwól żelatynie stwardnieć.
utrzyj żółtka cukrem, dodaj cukier waniliowy i ubij Biel. Następnie wlej ćwierć szklanki wody i ponownie lekko ubij.
umieść żółtka w łaźni wodnej i gotuj, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Masa żółtkowa stanie się grubsza i bardziej błyszcząca.
Usuń żółtka z kąpieli wodnej, ostudź, ubijając trzepaczką.
ubij śmietanę na szczyty, ale nie przerywaj.
Dodaj do nich mieszankę jajeczną, lekko ubij wszystko trzepaczką.
wlej tutaj żelatynę cienkim strumieniem, ponownie lekko ubij.
kremowy budyń łyżeczką przełożyć do kokilek między malinami i wstawić do lodówki do zestalenia.
resztki budyniu śmietankowego wymieszać z malinami i suchym biszkoptem.
rozłóż wszystko w kokilkach na warstwach już zamrożonych. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
teraz możesz zrobić galaretkę do dekoracji. Aby to zrobić, zalej łyżeczkę żelatyny czterema łyżkami wody i pozwól jej pęcznieć.
rozpuść żelatynę w łaźni wodnej, ale nie gotuj.
włóż cukier, czerwone maliny na małą patelnię. Gotuj wszystko bez gotowania.
lekko ostudź mieszankę malin. I wymieszaj z żelatyną.
wyjmij zamrożony budyń z kokilek, zawiń w gorący ręcznik i połóż na talerzu.
wypełnij formę z wgłębieniem pośrodku galaretką malinową i włóż z powrotem do lodówki.
gdy galaretka stwardnieje, wyjmij ją, udekoruj jagodami czarnej maliny na wierzchu, liśćmi melisy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Ciasto biszkoptowe - 250 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Melissa - 0 kcal/100g