Ciasto Murzyn

cudowny przepis na pyszne ciasto! Bardzo proste i szybkie!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 24 % 16 g
węglowodany 69 % 46 g
351 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

pożyczyłem ten przepis kulinarny w magazynie, który został wydany na Nowy Rok 2009. Próbowaliśmy go po wakacjach i wcale się nie zawiedliśmy. Od tego czasu okresowo przygotowujemy to słodkie jedzenie w domu, co jest niewypowiedziane, aby zadowolić wszystkich domowników (a także gości).
ubij jajka w mikserze z dużą prędkością, wlej do nich cukier. Następnie dodaj posiekane orzechy włoskie, dżem i sodę. Po-mąka pszenna i śmietana. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozgrzej piekarnik do dwustu stopni, posmaruj odpowiednią formę masłem lub włóż do niego Naoliwiony pergamin. Rozłóż powstałe ciasto na wierzchu, wyrównaj powierzchnię. Piec przez co najmniej trzydzieści minut. Po wyjęciu, pozwól ciastu ostygnąć w formie, pokrój go na dwie połówki, z których każdą posmaruj kremem. Posyp powierzchnię i boki ciasta proszkiem kakaowym lub startą czekoladą (lub jednym i drugim razem). Ciasto Murzyn zasługuje na swoją nazwę, gdy biały krem pod pudrem jest całkowicie niewidoczny.
Tworzenie kremu: ubij zmiękczone masło w mikserze, dodaj cukier, a następnie gęstą śmietanę. Kontynuuj ubijanie, aż masa stanie się bujna i jednorodna.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy