kremowe ciasto uniwersalne

uniwersalny przepis na ciasto nr 1 na nadzienie mięsne! Wspaniały przepis na przygotowanie delikatnego i elastycznego ciasta, z którego uzyskuje się soczyste czebureki, przewiewne manti, nienaganne w kształcie chinkali, przepyszne pierogi i pyszne pierogi!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 76 % 41 g
233 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej pół litra wrzącej wody do głębokiej miski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj jedną łyżeczkę soli do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej sześćdziesiąt mililitrów oleju roślinnego do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj osiemset gramów wcześniej przesianej mąki do wspólnej miski i zacznij mieszać ją trzepaczką tak szybko, jak to możliwe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kolejną część mąki do miski i kontynuuj intensywne mieszanie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozbij jedno jajko kurze do miski z mąką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokładnie wymieszaj trzepaczką wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kontynuuj dodawanie mąki do miski z ciastem i zacznij ugniatać ręką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj trochę więcej mąki do miski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż ciasto na posypanym mąką stole i dokładnie ugniataj rękami przez około dziesięć minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W razie potrzeby dodaj mąkę, aby ciasto nie przykleiło się do stołu i rąk.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Aby uzyskać pełną gotowość, pozwalamy ciastu położyć się i wytworzyć gluten przez około trzydzieści minut, w tym celu usuwamy go, aby nie zamarł i nie wyschł w plastikowej torbie lub wygodnym pojemniku, który przykrywamy folią spożywczą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Z gotowanego uniwersalnego delikatnego i elastycznego ciasta parzonego można zrobić chinkali, manti, pierogi, chebureki lub pierogi. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów!

od dawna szukasz przepisu na uniwersalne ciasto, z którego można łatwo przygotować danie z dowolnym nadzieniem? Masz szczęście! Z tym ciastem możesz upiec idealnie różowe, soczyste czebureki, przewiewne manty, nienaganne w kształcie chinkali, przepyszne pierogi i pyszne pierogi! Z łatwością przybierze pożądany kształt, bez wysiłku natychmiast zwinie się w cienką warstwę, nie pęcznieje podczas gotowania i nie rozpadnie się podczas smażenia! Zaskocz i zaskocz wszystkich bez wyjątku! Oferujemy opanowanie przygotowania jednego rodzaju ciasta parzonego, które nadaje się dosłownie na każdą okazję. Takie uniwersalne i elastyczne ciasto będzie niezbędne do przygotowania każdego dania z nadzieniem warzywnym lub mielonym mięsem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy