cienkie ciasto pita
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę do miski. W środku zrób dziurę.
2. Wlej sól do studzienki i dodaj wodę i jajko.
3. Ugniataj ciasne jednorodne ciasto najpierw łyżką, a następnie rękami(5 minut).
4. Włóż ciasto do torby, aby odpocząć (lub owinąć folią) na 30 minut.
5. Podziel ciasto na kawałki wielkości jajka kurzego. Z tej objętości ciasta uzyskuje się około 15 kawałków.
6. Podczas odkurzania stołu mąką rozwałkuj każdy kawałek w tortillę i smaż z obu stron na suchej patelni na średnim ogniu.
7. Nasmaruj gotowe pita wodą, ułóż w stos i przykryj wilgotnym ręcznikiem.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g