cienkie ciasto pita

domowe ciasto pita pomoże Ci przygotować przekąski i shawarmę w domu! Zróbmy w domu cienki chleb pita bez drożdży! To takie proste!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 4 % 2 g
węglowodany 80 % 43 g
215 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Przesiej mąkę do miski. W środku zrób dziurę.
2. Wlej sól do studzienki i dodaj wodę i jajko.
3. Ugniataj ciasne jednorodne ciasto najpierw łyżką, a następnie rękami(5 minut).
4. Włóż ciasto do torby, aby odpocząć (lub owinąć folią) na 30 minut.
5. Podziel ciasto na kawałki wielkości jajka kurzego. Z tej objętości ciasta uzyskuje się około 15 kawałków.
6. Podczas odkurzania stołu mąką rozwałkuj każdy kawałek w tortillę i smaż z obu stron na suchej patelni na średnim ogniu.
7. Nasmaruj gotowe pita wodą, ułóż w stos i przykryj wilgotnym ręcznikiem.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy