ciasto z galaretką na kefirze i majonezie

proste, ale bardzo smaczne ciasto z galaretką z cebulą i jajkiem. Jeśli chcesz ciasta, ale nie chcesz długo bawić się ciastem, proponuję upiec takie galaretowate ciasto. I zrobimy dla niego nadzienie z cebuli z gotowanym jajkiem. Okazuje się bardzo smaczny i bez żadnych problemów.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 54 % 21 g
węglowodany 28 % 11 g
240 kcal
IG: 17 / 8 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasta z galaretką na kefirze i majonezie. Obierz cebulę ze zepsutych piór, spłucz i osusz. Jajka na nadzienie ugotować na twardo i ostudzić. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do temperatury 180 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj zieloną cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i zetrzyj jajka na grubej tarce lub posiekaj nożem. Dodaj jajka do posiekanej cebuli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól cebuli z jajkami i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej kefir do miski i dodaj majonez, wszystko dobrze wymieszaj. Zamiast kefiru możesz wziąć płynną śmietanę, sfermentowane mleko lub świeże jogurt.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W innej misce ubij jajka solą na puszystą pianę. Dodaj je do miski z mieszanką majonezu i delikatnie wymieszaj od dołu do góry.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski z mieszanką. Zagnieść zwiewne, płynne ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i wlej do niego połowę ciasta. Wyrównaj go łyżką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż nadzienie z cebuli i jajek na całej powierzchni równą warstwą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wypełnij nadzienie pozostałym ciastem i wyrównaj powierzchnię.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż ciasto do gorącego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut, aż będzie gotowe. Wierzch powinien stać się rumiany, a drewniany szpikulec powinien pozostać suchy podczas przekłuwania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Schłodzić i podawać na ciepło z zimnym mlekiem lub gorącą herbatą, kawą. Smacznego.

takie ciasto jest bardzo proste i prawie każdy może je zrobić. Możesz wziąć dowolne nadzienie z ziemniaków, jagód, jabłek. Można to zrobić z rybami w puszkach lub gotowaną rybą z dodatkiem smażonej cebuli lub mięsa i gotowanego kurczaka. Zamiast proszku do pieczenia możesz wziąć prostą sodę oczyszczoną, ale mniej niż 2 razy i musisz ją ugasić sokiem z cytryny. Mąkę można stosować nie tylko zwykłą, ale w przypadku ciast, które nie są słodkie, część można zastąpić pełnoziarnistymi. Wtedy ciasto okaże się bardziej przydatne, choć mniej delikatne i przewiewne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy