skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasta z galaretką na kefirze i majonezie. Obierz cebulę ze zepsutych piór, spłucz i osusz. Jajka na nadzienie ugotować na twardo i ostudzić. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do temperatury 180 stopni.
Krok 2:
Drobno posiekaj zieloną cebulę.
Krok 3:
Obierz i zetrzyj jajka na grubej tarce lub posiekaj nożem. Dodaj jajka do posiekanej cebuli.
Krok 4:
Sól cebuli z jajkami i wymieszaj.
Krok 5:
Wlej kefir do miski i dodaj majonez, wszystko dobrze wymieszaj. Zamiast kefiru możesz wziąć płynną śmietanę, sfermentowane mleko lub świeże jogurt.
Krok 6:
W innej misce ubij jajka solą na puszystą pianę. Dodaj je do miski z mieszanką majonezu i delikatnie wymieszaj od dołu do góry.
Krok 7:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski z mieszanką. Zagnieść zwiewne, płynne ciasto.
Krok 8:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i wlej do niego połowę ciasta. Wyrównaj go łyżką.
Krok 9:
Rozłóż nadzienie z cebuli i jajek na całej powierzchni równą warstwą.
Krok 10:
Wypełnij nadzienie pozostałym ciastem i wyrównaj powierzchnię.
Krok 11:
Włóż ciasto do gorącego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut, aż będzie gotowe. Wierzch powinien stać się rumiany, a drewniany szpikulec powinien pozostać suchy podczas przekłuwania.
Krok 12:
Schłodzić i podawać na ciepło z zimnym mlekiem lub gorącą herbatą, kawą. Smacznego.
takie ciasto jest bardzo proste i prawie każdy może je zrobić. Możesz wziąć dowolne nadzienie z ziemniaków, jagód, jabłek. Można to zrobić z rybami w puszkach lub gotowaną rybą z dodatkiem smażonej cebuli lub mięsa i gotowanego kurczaka. Zamiast proszku do pieczenia możesz wziąć prostą sodę oczyszczoną, ale mniej niż 2 razy i musisz ją ugasić sokiem z cytryny. Mąkę można stosować nie tylko zwykłą, ale w przypadku ciast, które nie są słodkie, część można zastąpić pełnoziarnistymi. Wtedy ciasto okaże się bardziej przydatne, choć mniej delikatne i przewiewne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g