skład / składniki
metoda gotowania
szynkujemy kapustę. Obierz marchewki, ziemniaki i cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce, drobno posiekaj cebulę, pokrój ziemniaki w paski.
na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj cebulę i marchewkę i pozwól im trochę (nie rozgotuj, aby zachować maksimum witamin i składników odżywczych w warzywach). Kto lubi zupę smażoną, marchewkę i cebulę należy smażyć na złoty kolor. W rondelku wkładamy pieczeń, dodajemy ziemniaki i kapustę, sól, pieprz, wlewamy wodę.
Włącz maksymalny ogień, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania zasypiamy świeży zielony groszek (opcjonalnie), nie trawimy go, aby zachować przyjemny słodkawy smak i witaminy. Pod koniec gotowania dajemy zupie trochę więcej potu pod zamkniętą pokrywką garnka.
podawaj zupę z grzankami i świeżymi ziołami, do smaku i pragnienia. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowi suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g