skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty do przygotowania dżemu jabłkowego w domu na zimę. Będziesz potrzebował minimalnego zestawu składników: jabłek, cukru pudru i wody. Z określonej ilości produktów otrzymasz około 500 ml dżemu. Wskazane jest, aby jabłka były soczyste, słodkawe o jasnym aromacie i umiarkowanie luźnym miąższu. Twarde i suche jabłka mogą się nie gotować, a dżem nie będzie tak apetyczny.
Krok 2:
Jabłka dokładnie opłucz, ostrym nożem pokrój każde jabłko na ćwiartki, odetnij skórkę z każdego & quot; ćwiartki & quot; i usuń rdzeń.
Krok 3:
Pokrój obraną miąższ jabłkowy w cienkie plasterki i włóż do rondla (bardzo pożądane jest wzięcie rondla z grubym dnem).
Krok 4:
Do plasterków jabłka w rondlu dodaj wodę i połowę granulowanego cukru. W zależności od odmiany jabłek woda może wymagać nieco więcej. Jeśli jabłka nie są tak soczyste, zwiększ ilość wody.
Krok 5:
Mieszając zagotuj jabłka, wodę i granulowany cukier. Gotuj masę na małym ogniu przez około 30 minut. Jabłka powinny zacząć się stopniowo gotować. Nie zapomnij wymieszać dżemu!
Krok 6:
Dodaj pozostały cukier do jabłek, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 60 minut. Dżem stopniowo stanie się grubszy i grubszy.
Krok 7:
Nie zapomnij też wymieszać dżemu jabłkowego!
Krok 8:
Podczas gotowania dżemu przygotuj naczynia do konserw. Dokładnie spłucz słoiki o odpowiedniej objętości gorącą wodą z dodatkiem sody oczyszczonej, a następnie ostrożnie zalej słoiki i pokrywki wrzącą wodą.
Krok 9:
Napełnij sterylne słoiki gorącym dżemem jabłkowym. Uszczelnij szczelnie sterylnymi pokrywkami.
Krok 10:
Bez przewracania owinąć słoiki ciepłym kocem/kocem / chusteczką i pozostawić w tym stanie, aż słoiki całkowicie ostygną. Umieść gotowy dżem w ciemnym, suchym miejscu.
smak i aromat dżemu można nieco dostosować i nadać nowe odcienie, dodając szczyptę mielonego cynamonu lub cukru waniliowego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g