skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wątróbką? Przygotuj niezbędne składniki. Wziąłem wątróbkę drobiową, ale możesz użyć wołowiny lub wieprzowiny. Marchewki są średniej wielkości, cebulę można wziąć większą. Używaj bezzapachowego oleju roślinnego. Wyjmij zielony groszek ze słoika, umieść na sicie, aby nadmiar płynu był szklany.
Krok 2:
Umyj marchewki wstępnie umyte pod bieżącą wodą za pomocą szczotki. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 3:
Obierz cebulę, umyj. Pokrój cebulę w niezbyt cienkie półpierścienie lub ćwiartki.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż warzywa na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będą miękkie. Upewnij się, że warzywa zachowują swój kształt. Pozwól warzywom ostygnąć. Aby to się stało szybciej, włóż warzywa do innego pojemnika.
Krok 5:
Oczyść wątrobę z żył i cząstek tłuszczu, umyj. Gotuj wątrobę we wrzącej osolonej wodzie na umiarkowanym ogniu, aż będzie miękka przez 20 minut. Spuść wodę, ostudź wątrobę. Pokrój wątrobę na małe kostki.
Krok 6:
Pokrój ogórki kiszone w niezbyt cienkie kostki.
Krok 7:
W wygodnym pojemniku połącz wszystkie przygotowane składniki: wątrobę, smażone warzywa, zielony groszek, pikle. Dopraw sałatkę majonezem, wymieszaj. W razie potrzeby dodaj trochę soli do sałatki.
Krok 8:
Przed podaniem zaleca się trochę schłodzić sałatkę. Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g