lobio z fasoli z orzechami włoskimi

Przygotuj popularne gruzińskie danie! Świetnie na obiad i na wakacje! Zawsze gotuję lobio według tego przepisu. Okazuje się bardzo smaczny, a także przygotowuje się szybko i prosto, najważniejsze jest, aby nie zapomnieć namoczyć fasoli w nocy. Spróbuj!
OLICZKAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 5 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 39 % 9 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h 25 min

1. Namocz fasolę przez noc w zimnej, czystej wodzie(około 8 godzin, co najmniej 5).
2. Zalej fasolę świeżą wodą i gotuj do miękkości (przez godzinę), po czym spuść płyn.
3. Obierz i posiekaj ząbek czosnku.
4. Drobno posiekaj orzechy włoskie.
5. Obierz i drobno posiekaj cebulę.
6. Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek na średnim ogniu, włóż do niej cebulę, smaż, aż stanie się przezroczysta.
7. Wlej sok pomidorowy na patelnię, włóż fasolę, orzechy włoskie i czosnek. Wymieszać.
8. Wlej ocet.
9. Zmniejsz ciepło do minimum, umieść na patelni ostrą paprykę, gotuj wszystko razem przez 12 minut.
10. Drobno posiekaj kolendrę i dodaj 2 minuty do miękkości.
11. Włóż także pieprz i sól.

Udekoruj gotowe danie świeżymi ziołami i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g
  • Fasola czerwona - 93   kcal/100g

Podobne przepisy