skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wędzoną piersią, fasolą i grzankami? Bardzo szybko i łatwo. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz uzupełnić część warzywną sałatki według własnych upodobań. Możesz użyć białej i czerwonej fasoli w puszkach lub ich mieszanki.
Krok 2:
Krakersy mogą być używane w sklepie i, w zależności od dodatków, zmieniać smak sałatki lub samodzielnie robić krakersy. Grzanki mogą być wykonane z białego lub ciemnego chleba, jak wolisz. Krakersy pszenne szybciej moczą się w sałatce. Dlatego zawsze preferuję grzanki żytnie. Pokrój chleb żytni w drobną kostkę i wysusz na blasze do pieczenia w piekarniku w temperaturze 180°C przez 15-20 minut. Schłodzić gotowe krakersy.
Krok 3:
Z fasoli w puszkach odcedź cały płyn i wrzuć fasolę do durszlaka. Wskazane jest spłukanie fasoli zimną wodą, aby pozbyć się resztek lepkiego soku. Osusz umytą fasolę.
Krok 4:
Gotuj marchewki wcześniej, aż będą ugotowane i schłodzone. Następnie obierz i pokrój w średnią kostkę.
Krok 5:
Obierz wędzoną pierś ze skóry i kości i pokrój w drobną kostkę. Pierś można zastąpić mięsem z wędzonych udek.
Krok 6:
Pokrój pomidory na średnie kawałki. Pomidory potrzebują soczystych, ale gęstych. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 7:
Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Zamiast kopru możesz wziąć inne warzywa: pietruszkę, zieloną cebulę itp.
Krok 8:
W misce połącz wędzonego kurczaka, fasolę, pomidory, marchewkę, grzanki, posiekane warzywa i czosnek przepuszczony przez prasę.
Krok 9:
Dopraw sałatkę majonezem. Jeśli chcesz, możesz dodać sól, pieprz, ale osobiście bardzo rzadko dodaję przyprawy do sałatek z majonezem.
Krok 10:
Jeśli nie planujesz podawać sałatki od razu lub w ciągu najbliższych 10-15 minut, lepiej nie dodawać krakersów i majonezu. Krakersy szybko zmokną i zamienią się w owsiankę chlebową. Stanie się to szczególnie szybko w przypadku krakersów pszennych. Wszystko dokładnie wymieszaj i natychmiast podawaj. Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g