ciastko według GOST

Spróbuj wypieków według przepisu z czasów sowieckich. Ciasto Sverdlovsky zgodnie z GOST w domu jest przygotowywane zgodnie z przepisem z przeszłości. Jest mało prawdopodobne, że teraz w sklepach znajdziesz prawdziwe ciasto swierdłowskie, przygotowane zgodnie ze ściśle regulowanym standardem. Najprawdopodobniej wystąpią odchylenia w składzie składników. Domowe wypieki to najbardziej zwycięska opcja, która pozwala poczuć prawdziwy smak słynnego ciasta swierdłowskiego. A tego smaku nie da się porównać z żadnym innym!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 23 % 16 g
węglowodany 70 % 48 g
350 kcal
IG: 0 / 21 / 79

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

ponieważ przepis jest podany zgodnie z GOST, wszystkie składniki są wskazane w gramach, więc będziesz musiał użyć wagi kuchennej.
aby zrobić ciasto, wybierz wysokiej jakości mleko skondensowane bez dodatków roślinnych. To samo dotyczy masła. Pożądane jest, aby te produkty były również gostowskie.
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, aby dobrze zmiękło.
rodzynki są zbierane z gałązek, dobrze spłukiwane. Jeśli rodzynki są suche, moczyć je w wodzie przez 20-30 minut, aż zmiękną. Spuść wodę, bardzo dobrze wysusz rodzynki.
wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej.
ubij miękkie masło mikserem 5 minut na puszystą masę. Nie przestając ubijać, stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj przez kolejne 5-7 minut.
bez wyłączania miksera wlej skondensowane mleko cienkim strumieniem, ubij, aż cukier będzie gładki i całkowicie się rozpuści.
Dodaj po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym. Powinieneś uzyskać bujną masę. Odkładamy mikser, nie będzie już potrzebny.
dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, aż znikną grudki. Ciasto jest elastyczne, konsystencja podobna do gęstej śmietany.
wlej przygotowane rodzynki, dodaj wino. Wszystko mieszamy.
wcześniej ciasto swierdłowskie było pieczone w specjalnym kształcie rombu. W domu możesz użyć dowolnego. Nasmaruj formę olejem roślinnym, wlej ciasto, wyrównaj górę.
piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 1 godzinę i 10 minut. Jeśli wierzch jest dobrze zrumieniony,a ciasto nie jest jeszcze gotowe, przykryj wierzch folią. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem. Jeśli ciasto wyjdzie suche, oznacza to, że pieczenie jest gotowe. Upieczone ciasto całkowicie schłodzić.
gotuj syrop cukrowy. W wygodnym pojemniku łączymy wodę z cukrem, mieszamy i podpalamy. Pozwól mu się zagotować. Gotuj syrop na dużym ogniu, mieszając przez 1 minutę, lekko ostudź i posmaruj wierzch ciasta pędzlem do gotowania.
pachnące, delikatne ciasto swierdłowskie jest gotowe.
miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal / 100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wina deserowe - 172   kcal/100g
  • Wina półdziorne - 140   kcal/100g
  • Wina półsłodkie - 88   kcal/100g
  • Wina słodkie - 100   kcal/100g
  • Wino deserowe - 88   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal / 100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy