skład / składniki
metoda gotowania
ponieważ przepis jest podany zgodnie z GOST, wszystkie składniki są wskazane w gramach, więc będziesz musiał użyć wagi kuchennej.
aby zrobić ciasto, wybierz wysokiej jakości mleko skondensowane bez dodatków roślinnych. To samo dotyczy masła. Pożądane jest, aby te produkty były również gostowskie.
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, aby dobrze zmiękło.
rodzynki są zbierane z gałązek, dobrze spłukiwane. Jeśli rodzynki są suche, moczyć je w wodzie przez 20-30 minut, aż zmiękną. Spuść wodę, bardzo dobrze wysusz rodzynki.
wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej.
ubij miękkie masło mikserem 5 minut na puszystą masę. Nie przestając ubijać, stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj przez kolejne 5-7 minut.
bez wyłączania miksera wlej skondensowane mleko cienkim strumieniem, ubij, aż cukier będzie gładki i całkowicie się rozpuści.
Dodaj po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym. Powinieneś uzyskać bujną masę. Odkładamy mikser, nie będzie już potrzebny.
dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, aż znikną grudki. Ciasto jest elastyczne, konsystencja podobna do gęstej śmietany.
wlej przygotowane rodzynki, dodaj wino. Wszystko mieszamy.
wcześniej ciasto swierdłowskie było pieczone w specjalnym kształcie rombu. W domu możesz użyć dowolnego. Nasmaruj formę olejem roślinnym, wlej ciasto, wyrównaj górę.
piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 1 godzinę i 10 minut. Jeśli wierzch jest dobrze zrumieniony,a ciasto nie jest jeszcze gotowe, przykryj wierzch folią. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem. Jeśli ciasto wyjdzie suche, oznacza to, że pieczenie jest gotowe. Upieczone ciasto całkowicie schłodzić.
gotuj syrop cukrowy. W wygodnym pojemniku łączymy wodę z cukrem, mieszamy i podpalamy. Pozwól mu się zagotować. Gotuj syrop na dużym ogniu, mieszając przez 1 minutę, lekko ostudź i posmaruj wierzch ciasta pędzlem do gotowania.
pachnące, delikatne ciasto swierdłowskie jest gotowe.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal / 100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wina deserowe - 172 kcal/100g
- Wina półdziorne - 140 kcal/100g
- Wina półsłodkie - 88 kcal/100g
- Wina słodkie - 100 kcal/100g
- Wino deserowe - 88 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g