skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Ugotuj ryż z wyprzedzeniem (do nadzienia potrzebujemy szklanki już gotowanego ryżu): aby to zrobić, spłucz odpowiednią ilość ryżu (patrz proporcje na opakowaniu) i gotuj do miękkości, spłucz, włóż do durszlaka. Jajka ugotować na twardo, 8-9 minut od wrzenia, natychmiast zalać zimną wodą-tak łatwo się obrać. Roztop masło i ostudź, kto lubi, możesz użyć ghee.
Krok 2:
Wygodny sposób na krojenie jajek, niezbyt grubo.
Krok 3:
Dodaj 1st gotowanego ryżu do jajek. / Wkładam luźno do szklanki, używam Krasnodar, miękka odmiana jest delikatniejsza w nadzieniu./
Krok 4:
Opłucz warzywa, osusz, drobno posiekaj, zwłaszcza białą część szczypiorku. Dodaj i wymieszaj.
Krok 5:
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 6:
Jako ostatni wprowadź schłodzone masło, wymieszaj-nadzienie jest gotowe. Nadzienie można przygotować z wyprzedzeniem i włożyć do lodówki, ugotować następnego dnia lub w razie potrzeby ciasto.
wypełnienie jest uniwersalne, to podstawa. Ryż dodaje się do woli. W regionach, w których rośnie dziki czosnek, stosuje się go również w małych ilościach - daje lekki smak czosnku. Masło można zastąpić dwiema łyżkami kwaśnej śmietany.
z tej liczby produktów nadzienie wystarcza na 15-16 ciast o wadze 43-45 g. wkładam 1st. L. ze zjeżdżalnią + 1h. l./+-/
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g