ryż jajka cebula nadzienie do pasztecików i naleśników

niesłodzone nadzienie, jedno z ulubionych przez wielu! Okazuje się soczysty, umiarkowanie ostry i satysfakcjonujący. Nadaje się do ciast i ciast, naleśników. Smak zmienia się nieznacznie w zależności od dodanej zieleni i jej ilości, zielona cebula powinna być zawsze. Eksperymentować. To dodatek oleju wiąże wszystkie składniki i daje soczystość, nadzienie się nie rozpada.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 26 % 12 g
węglowodany 57 % 27 g
244 kcal
IG: 4 / 96 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Ugotuj ryż z wyprzedzeniem (do nadzienia potrzebujemy szklanki już gotowanego ryżu): aby to zrobić, spłucz odpowiednią ilość ryżu (patrz proporcje na opakowaniu) i gotuj do miękkości, spłucz, włóż do durszlaka. Jajka ugotować na twardo, 8-9 minut od wrzenia, natychmiast zalać zimną wodą-tak łatwo się obrać. Roztop masło i ostudź, kto lubi, możesz użyć ghee.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wygodny sposób na krojenie jajek, niezbyt grubo.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 1st gotowanego ryżu do jajek. / Wkładam luźno do szklanki, używam Krasnodar, miękka odmiana jest delikatniejsza w nadzieniu./

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz warzywa, osusz, drobno posiekaj, zwłaszcza białą część szczypiorku. Dodaj i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jako ostatni wprowadź schłodzone masło, wymieszaj-nadzienie jest gotowe. Nadzienie można przygotować z wyprzedzeniem i włożyć do lodówki, ugotować następnego dnia lub w razie potrzeby ciasto.

wypełnienie jest uniwersalne, to podstawa. Ryż dodaje się do woli. W regionach, w których rośnie dziki czosnek, stosuje się go również w małych ilościach - daje lekki smak czosnku. Masło można zastąpić dwiema łyżkami kwaśnej śmietany.
z tej liczby produktów nadzienie wystarcza na 15-16 ciast o wadze 43-45 g. wkładam 1st. L. ze zjeżdżalnią + 1h. l./+-/

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy