skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania barszczu. W przepisie wykorzystano zestaw do zupy z kurczaka z zamrażarki. Opłucz dowolne części kurczaka, Wyślij do rondla, zalej zimną wodą (nieco ponad 2 litry), po ugotowaniu usuń piankę, lekko Posol i gotuj do miękkości. Dlaczego warto posolić tylko trochę? Kiszona kapusta zostanie dodana do barszczu podczas gotowania i istnieje ryzyko, że bulion zostanie solony.
Krok 2:
Podczas gotowania bulionu przygotuj resztę. Oczyść wszystkie warzywa i dobrze umyj w wodzie. Opłucz warzywa, liście laurowe i obrany czosnek.
Krok 3:
Zetrzyj marchewki i buraki na grubej tarce, pokrój cebulę na małe kawałki.
Krok 4:
Pokrój ziemniaki dowolnie,jak zwykle. Lubię, gdy ziemniaki są grubo posiekane w barszczu i pozostawiam bardzo małe bulwy w całości.
Krok 5:
Wlej wodę do garnka. Gdy mięso z kurczaka będzie gotowe, wyjmij je z bulionu, Przywróć patelnię do dużego ognia.
Krok 6:
Wyślij ziemniaki do bulionu i po ugotowaniu gotuj na średnim ogniu do miękkości (około 20-25 minut). W tym czasie przygotuj smażenie i kapustę.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wyślij starte warzywa i cebulę do smażenia na maksymalnym ogniu(około 2-3 minut). Nie zapomnij wymieszać smażenia, aby nic się nie przypaliło.
Krok 8:
W następnym kroku wyślij pokrojone w kostkę pomidory na patelnię, wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka sekund. Tym razem mam pomidory kupione w sklepie, praktycznie bez smaku, więc dodałem szczyptę cukru, aby zrównoważyć smak.
Krok 9:
Wlej sos pomidorowy, zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj warzywa pod zamkniętą pokrywką przez około minutę.
Krok 10:
Przygotuj kiszoną kapustę. Jeśli używasz Bardzo kwaśnej kapusty, opłucz ją w zimnej wodzie, pokrój na małe kawałki, jeśli jest długa lub duża.
Krok 11:
Wyślij kapustę do smażenia, wymieszaj.
Krok 12:
Wlej dwie do trzech kadzi gorącego bulionu z garnka z ziemniakami, wymieszaj i gotuj wszystko razem pod zamkniętą pokrywką na małym ogniu przez około 7-10 minut(w przepisie użyto miękkiej kiszonej kapusty, więc 7 minut na patelni wystarczyło).
Krok 13:
Posiekaj średniej wielkości warzywa, przełóż czosnek (jeśli go używasz) przez prasę lub pokrój ręcznie.
Krok 14:
Gdy ziemniaki będą gotowe, zwiększ ogień, wyślij smażenie z kapustą i liściem laurowym na patelnię, wszystko wymieszaj i gotuj przez około pięć minut .
Krok 15:
Pod koniec gotowania spróbuj soli, w razie potrzeby dodaj zioła i czosnek do barszczu, po minucie gotowania zdejmij patelnię z ognia i pozwól barszczowi parzyć przez chwilę. Im więcej barszczu stoi, tym będzie smaczniejszy i bogatszy!
Krok 16:
Pyszne pierwsze danie jest gotowe! Podawaj na gorąco ze świeżą śmietaną. Podczas serwowania można posypać mielonym pieprzem według uznania. W każdym talerzu można umieścić kawałki mięsa, z którego gotowano bulion.
z określonej liczby składników uzyskuje się Barszcz o średniej gęstości.
jeśli lubisz grubsze, zwiększ ilość ziemniaków i kapusty.
w dni postu możesz użyć bulionu warzywnego i nadal będzie smaczny i satysfakcjonujący!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g