barszcz z kiszoną kapustą buraczaną i kurczakiem

bardzo pożywne pełne pierwsze danie! Barszcz z kiszoną kapustą buraczaną i kurczakiem-jasny , bogaty i niesamowicie pyszny! Aby był bardziej sycący, a bulion bardziej bogaty, możesz użyć mięsa na kości.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 52 % 11 g
118 kcal
IG: 73 / 18 / 9

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania barszczu. W przepisie wykorzystano zestaw do zupy z kurczaka z zamrażarki. Opłucz dowolne części kurczaka, Wyślij do rondla, zalej zimną wodą (nieco ponad 2 litry), po ugotowaniu usuń piankę, lekko Posol i gotuj do miękkości. Dlaczego warto posolić tylko trochę? Kiszona kapusta zostanie dodana do barszczu podczas gotowania i istnieje ryzyko, że bulion zostanie solony.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas gotowania bulionu przygotuj resztę. Oczyść wszystkie warzywa i dobrze umyj w wodzie. Opłucz warzywa, liście laurowe i obrany czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj marchewki i buraki na grubej tarce, pokrój cebulę na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ziemniaki dowolnie,jak zwykle. Lubię, gdy ziemniaki są grubo posiekane w barszczu i pozostawiam bardzo małe bulwy w całości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wodę do garnka. Gdy mięso z kurczaka będzie gotowe, wyjmij je z bulionu, Przywróć patelnię do dużego ognia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij ziemniaki do bulionu i po ugotowaniu gotuj na średnim ogniu do miękkości (około 20-25 minut). W tym czasie przygotuj smażenie i kapustę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wyślij starte warzywa i cebulę do smażenia na maksymalnym ogniu(około 2-3 minut). Nie zapomnij wymieszać smażenia, aby nic się nie przypaliło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W następnym kroku wyślij pokrojone w kostkę pomidory na patelnię, wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka sekund. Tym razem mam pomidory kupione w sklepie, praktycznie bez smaku, więc dodałem szczyptę cukru, aby zrównoważyć smak.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej sos pomidorowy, zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj warzywa pod zamkniętą pokrywką przez około minutę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj kiszoną kapustę. Jeśli używasz Bardzo kwaśnej kapusty, opłucz ją w zimnej wodzie, pokrój na małe kawałki, jeśli jest długa lub duża.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyślij kapustę do smażenia, wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej dwie do trzech kadzi gorącego bulionu z garnka z ziemniakami, wymieszaj i gotuj wszystko razem pod zamkniętą pokrywką na małym ogniu przez około 7-10 minut(w przepisie użyto miękkiej kiszonej kapusty, więc 7 minut na patelni wystarczyło).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posiekaj średniej wielkości warzywa, przełóż czosnek (jeśli go używasz) przez prasę lub pokrój ręcznie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gdy ziemniaki będą gotowe, zwiększ ogień, wyślij smażenie z kapustą i liściem laurowym na patelnię, wszystko wymieszaj i gotuj przez około pięć minut .

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pod koniec gotowania spróbuj soli, w razie potrzeby dodaj zioła i czosnek do barszczu, po minucie gotowania zdejmij patelnię z ognia i pozwól barszczowi parzyć przez chwilę. Im więcej barszczu stoi, tym będzie smaczniejszy i bogatszy!

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pyszne pierwsze danie jest gotowe! Podawaj na gorąco ze świeżą śmietaną. Podczas serwowania można posypać mielonym pieprzem według uznania. W każdym talerzu można umieścić kawałki mięsa, z którego gotowano bulion.

z określonej liczby składników uzyskuje się Barszcz o średniej gęstości.
jeśli lubisz grubsze, zwiększ ilość ziemniaków i kapusty.

w dni postu możesz użyć bulionu warzywnego i nadal będzie smaczny i satysfakcjonujący!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy