Tarka Do Sałatek

jasne, pyszne, z surowych warzyw, do codziennego menu! Tarka do sałatek docenią miłośnicy warzyw, wegetarianie i ci, którzy podążają za swoją sylwetką. Jego stosowanie pomaga oczyścić jelita ze szkodliwych substancji. Przepis jest prosty, szybki, ze zwykłych naturalnych produktów. Kompozycja nie zawiera soli, cukru i majonezu.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 38 % 6 g
węglowodany 50 % 8 g
88 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tarka do sałatek? Przygotuj niezbędne składniki. Wszystkie warzywa powinny być świeże i surowe. Umyj je, osusz ręcznikami papierowymi. Olej roślinny użyłem oliwy z oliwek, ale możesz wziąć rafinowany dowolny olej roślinny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lepiej jest wziąć młodą kapustę na taką sałatkę, ale zrobi to stara. Oczyść go z twardych zewnętrznych liści. Posiekaj kapustę tak cienko, jak to możliwe lub drobno posiekaj ostrym nożem. Im cieńszy jest pokrojony, tym smaczniejsza będzie sałatka. Przełóż kapustę na talerz i pamiętaj o niej rękami, aby zmiękła i wypuściła sok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz buraki i zetrzyj na tarce do warzyw & quot; w stylu koreańskim" lub na zwykłej grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz marchewki, zetrzyj na grubej tarce lub tarce do warzyw & quot; po koreańsku & quot;. Umyj i osusz koperek i drobno posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W odpowiednim głębokim pojemniku połącz wszystkie posiekane warzywa. Dodaj posiekany koperek lub natkę pietruszki, około łyżki soku z cytryny. Wlać olej roślinny. W razie potrzeby możesz dodać trochę soli. Jeśli lubisz, dodaj drobno posiekaną zwykłą cebulę lub białą cebulę sałatkową lub możesz pokroić pióra zielonej cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj gotową sałatkę. Podawaj tylko świeżo przygotowane do stołu. Smacznego!

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że w naturze nie ma przepisów ani produktów, które z pewnością są dobre dla wszystkich ludzi lub bezwarunkowo szkodliwe dla wszystkich. Podobnie jak w przypadku leków, a także w żywieniu, istnieją wskazania i przeciwwskazania, dzienne Indywidualne normy spożycia, a dla większości ludzi wszystko to jest bardzo spersonalizowane. Jednocześnie istnieje wiele mitów "o prawidłowym odżywianiu" (na przykład: tłuszcz jest zły), które zniekształcają samą istotę tej koncepcji iw takiej zniekształconej formie rozprzestrzeniają się w Internecie i mediach. Dlatego pamiętaj, że każdy "przepis PP" będzie miał związek z prawidłowym odżywianiem tylko warunkowo, nie należy go traktować jako dogmatu. I nawet jeśli autor przepisu, "specjalista od zdrowego odżywiania" lub dietetyk i trener fitness nazywa coś przydatnym (PP) lub szkodliwym, być może nie jest to dla ciebie osobiście.
opinia administracji serwisu o prawidłowym odżywianiu może nie pokrywać się z opinią autora PP przepisu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy