surowa Sałatka z marchwi z orzechami włoskimi

niezwykle zdrowy przepis na lekką sałatkę warzywną! Jest niskokaloryczny, pożywny i pełen witamin. Czy to nie jest powód, aby natychmiast zająć się jego przygotowaniem, które zajmie kilka minut!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 14 % 2 g
węglowodany 71 % 10 g
67 kcal
IG: 70 / 0 / 30

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dzielę się z Tobą przepisem, w którym chcę powiedzieć, jak zrobić surową sałatkę z marchwi z orzechami. Na początek weźmy produkty z listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz świeżą marchewkę i zetrzyj na drobnej lub grubej tarce (jak wolisz), a następnie wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek. Jeśli nie masz pod ręką oliwy z oliwek, a naprawdę chcesz zrobić sałatkę, zastąp ją warzywem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Możesz również zmielić marchewki za pomocą blendera. Aby to zrobić, najpierw pokrój go na duże kawałki, włóż do miski blendera i przewiń z małą prędkością do pożądanej konsystencji marchewki. Okazuje się, że wióry marchewkowe. Następnie usuń go i wymieszaj z oliwą z oliwek (lub olejem roślinnym), jak już wspomniano w powyższym kroku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz orzechy włoskie, Usuń jądra i posiekaj je nożem. Możesz również użyć migdałów, orzechów laskowych lub orzeszków ziemnych. Posiekane orzechy smażyć na patelni bez oleju na średnim ogniu podczas mieszania-pozwól im trochę wyschnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś marchewkę do salaterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj posiekane orzechy do marchewki, wlej podgrzany w łaźni wodnej i jeszcze gorący miód i dobrze wymieszaj. Gotową sałatkę odstawiamy na chwilę, ponownie mieszamy i podajemy do stołu.

bardzo smaczny, łatwy do niemożliwego przepis na słodką sałatkę idealną dla dietetyków. To jedzenie należy do zwykłego, codziennego menu, dobrze jest rozpocząć dzień pracy. Ponadto surowa sałatka z marchwi jest bardzo dobra dla oczu. Trzeba tylko pamiętać, że marchewki w ludzkim ciele są wchłaniane tylko wtedy, gdy są spożywane razem z czymś tłustym. Rola "tłuszczu" w tym przypadku odgrywa olej roślinny, majonez, śmietana. Ta sałatka początkowo nie zawierała oleju, ale jeśli wkrótce skorzystasz z marchewki bez oleju, lepiej dodać łyżeczkę oliwy lub dowolnego oleju roślinnego do naszego Dania. Myślę, że nie należy wyjaśniać, że to danie nadaje się do jedzenia dla dzieci.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy