skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kaparami i tuńczykiem w puszce? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. Weź tuńczyka w puszce we własnym soku, cebulę, jeśli to możliwe, użyj czerwonej lub szalotki. Te odmiany cebuli są bardziej miękkie niż zwykła cebula i doskonale uzupełniają sałatki warzywne. Zamiast pomidorów cherry można użyć zwykłych pomidorów. Dopuszczalne jest wzięcie sałaty lub góry lodowej zamiast sałaty korzeniowej.
Krok 2:
Opłucz obraną cebulę i liście zielonej sałaty pod bieżącą wodą, osusz, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Jeśli masz inną sałatkę o dużych liściach, pokrój każdy liść dowolnie rękami lub pokrój nożem.
Krok 3:
Do przygotowania sałatki wygodnie jest użyć szerokiego talerza lub głębokiej salaterki. Wyślij zieloną sałatkę na talerz.
Krok 4:
Umyj pomidory i wytrzyj papierowymi serwetkami. Pokrój pomidory na pół. Jeśli masz małe wiśnie, zostaw niektóre z nich w całości, aby gotowe danie wyglądało bardziej apetycznie. Jeśli używasz zwykłych pomidorów, pokrój je najpierw na pół, a następnie każdą połówkę na małe kliny lub kostki. Wyślij do salaterki.
Krok 5:
Ułóż kawałki tuńczyka w puszce na pomidorach. Staraj się zachować integralność kawałków, w przeciwnym razie podczas mieszania sałatki tuńczyk może zamienić się w owsiankę.
Krok 6:
Pokrój czerwoną cebulę w cienkie pióra lub półpierścienie. Oliwki (oliwki) pokrój częściowo na pół. Wyślij cebulę, oliwki i kapary do salaterki. Ich ilość można zmniejszyć lub zwiększyć do smaku.
Krok 7:
Posolić sałatkę, dodać trochę mielonego pieprzu.
Krok 8:
Skrop odrobiną oliwy z oliwek na wierzchu, skrop sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny i posyp drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Pietruszka, koperek, szczypiorek lub bazylia działają dobrze.
Krok 9:
Wymieszaj sałatkę przed podaniem. Gotowe!
tuńczyk to niskokaloryczny produkt zawierający wiele witamin i białek. Sałatka z warzywami i tuńczykiem w puszce jest bardzo przydatna i idealna dla tych, którzy podążają za swoją sylwetką.
gotowany ryż lub kasza gryczana idealnie komponują się z sałatką.
smacznego!
jak wybrać odpowiednie oliwki? Lepiej kupić produkt w przezroczystym opakowaniu. Możesz więc rozważyć ich wygląd i kolor. Jeśli oliwki są zbyt Czarne, dodaje się barwniki spożywcze. Owoce powinny być elastyczne, całe, o gładkiej, błyszczącej skórze. Zbyt miękkie, przejrzałe oliwki nie będą przechowywane przez długi czas.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Sałatka Korn - 16 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g