skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak przygotować sos borówkowy do mięsa na zimę? Przygotowujemy wszystkie składniki do przygotowania domowego sosu borówkowego do mięsa.
Krok 2:
Obierz cebulę, spłucz pod bieżącą wodą i pokrój w drobną kostkę. Wlej oliwę z oliwek na patelnię, podgrzej i smaż cebulę na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta. Smażoną cebulę przenosimy do naczynia, w którym zostanie przygotowany sos.
Krok 3:
Dokładnie umyj pomarańczę, wytrzyj ręcznikiem papierowym i na bardzo drobnej tarce zetrzyj skórkę całej pomarańczy.
Krok 4:
Pokrój pomarańczę na kilka części, przenieś do blendera i zmiel. Ustawiamy sitko nad miską, kładziemy gazę na sitku i nie rozprowadzamy powstałego miąższu pomarańczy. Zbieramy gazę w pęczek i wyciskamy sok z papki pomarańczowej.
Krok 5:
Borówki brusznicy myjemy pod wodą i przenosimy do lekko smażonej cebuli.
Krok 6:
Natychmiast dodaj skórkę pomarańczową i wlej sok pomarańczowy. Wkładamy naturalny miód i mieszamy całą zawartość patelni. Umieść patelnię na kuchence i gotuj sos na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 7:
Przenieś część sosu do blendera i posiekaj, a następnie ponownie wlej do rondla. Możesz zmiksować blenderem ręcznym, ale bardzo ważne jest, aby część jagód pozostała Cała.
Krok 8:
Wlej czerwone wytrawne wino na patelnię i gotuj sos przez kolejne 15 minut. Jeśli sos jest bardzo gęsty, możesz dodać trochę wody.
Krok 9:
Gdy sos trochę ostygnie i będzie ciepły, wlej go do sosu i podawaj z mięsem.
resztę sosu borówkowego najlepiej przenieść do szklanego sterylizowanego słoika, przykryć pokrywką i przechowywać w lodówce lub piwnicy.
aby uzyskać bogaty smak, do sosu często dodaje się cynamon i inne przyprawy (gwiazdki goździkowe, anyż i inne), nadając sosowi niezwykłe nowe nuty.
ten sos jest bardzo popularny w krajach skandynawskich. Oprócz smaku ma również właściwości lecznicze, co jest bardzo ważne w zimnym skandynawskim klimacie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Borówka - 43 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g