sos borówkowy do mięsa na zimę

świetny jasny SOS Szwedzkich kucharzy!!! Zachwyci nie tylko bogatym kolorem, ale jasnym cierpkim smakiem. Ten sos jest idealny do każdego rodzaju mięsa: wieprzowiny, kurczaka, wołowiny, jagnięciny. SOS borówkowy bardzo dobrze podkreśla każde danie mięsne: czy to kotlet, czy żeberka jagnięce.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 10 % 2 g
węglowodany 86 % 18 g
107 kcal
IG: 44 / 0 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak przygotować sos borówkowy do mięsa na zimę? Przygotowujemy wszystkie składniki do przygotowania domowego sosu borówkowego do mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, spłucz pod bieżącą wodą i pokrój w drobną kostkę. Wlej oliwę z oliwek na patelnię, podgrzej i smaż cebulę na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta. Smażoną cebulę przenosimy do naczynia, w którym zostanie przygotowany sos.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie umyj pomarańczę, wytrzyj ręcznikiem papierowym i na bardzo drobnej tarce zetrzyj skórkę całej pomarańczy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pomarańczę na kilka części, przenieś do blendera i zmiel. Ustawiamy sitko nad miską, kładziemy gazę na sitku i nie rozprowadzamy powstałego miąższu pomarańczy. Zbieramy gazę w pęczek i wyciskamy sok z papki pomarańczowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Borówki brusznicy myjemy pod wodą i przenosimy do lekko smażonej cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Natychmiast dodaj skórkę pomarańczową i wlej sok pomarańczowy. Wkładamy naturalny miód i mieszamy całą zawartość patelni. Umieść patelnię na kuchence i gotuj sos na małym ogniu przez 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś część sosu do blendera i posiekaj, a następnie ponownie wlej do rondla. Możesz zmiksować blenderem ręcznym, ale bardzo ważne jest, aby część jagód pozostała Cała.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej czerwone wytrawne wino na patelnię i gotuj sos przez kolejne 15 minut. Jeśli sos jest bardzo gęsty, możesz dodać trochę wody.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy sos trochę ostygnie i będzie ciepły, wlej go do sosu i podawaj z mięsem.

resztę sosu borówkowego najlepiej przenieść do szklanego sterylizowanego słoika, przykryć pokrywką i przechowywać w lodówce lub piwnicy.
aby uzyskać bogaty smak, do sosu często dodaje się cynamon i inne przyprawy (gwiazdki goździkowe, anyż i inne), nadając sosowi niezwykłe nowe nuty.
ten sos jest bardzo popularny w krajach skandynawskich. Oprócz smaku ma również właściwości lecznicze, co jest bardzo ważne w zimnym skandynawskim klimacie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Borówka - 43   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy