skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pomidory Caprese z pesto i mozzarellą? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Kolorystyka Caprese całkowicie pokrywa się z flagą Włoch-zielono-biało-czerwoną-dlatego jest uważana za gastronomiczny symbol tego kraju. Z tego powodu bazylia w klasycznym Caprese może być tylko zielona.
Krok 2:
Sos pesto lepiej używać kupionego w sklepie, jeśli to możliwe, to włoskiej produkcji. Włoskie pesto ma zupełnie inny smak niż nasze. Wiele razy robiłem pesto z tym samym zestawem składników, ale smak sosu wciąż różni się od oryginalnego. Jeśli jednak istnieje chęć samodzielnego zrobienia pesto, pod przepisem zostawię link do tego sosu.
Krok 3:
Umyj pomidory, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Jeśli pomidor jest duży, wystarczy jeden, jeśli jest średni, potrzebne będą dwie sztuki.
Krok 4:
Mozzarellę wyjąć z solanki, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Im większa kulka mozzarelli, tym lepiej: wygodniej jest ją pokroić. Mozzarella występuje w dwóch odmianach;żółtawa półstała do pizzy i solanka miękka, biała. Potrzebujemy mozzarelli solankowej.
Krok 5:
Opłucz bazylię i osusz. Możesz wcześniej obrać liście z gałązek. Jeśli na gałęzi jest niewiele liści, weź 2 gałązki zieleni.
Krok 6:
Na półmisku ułóż na przemian pomidory i mozzarellę. Pomidory i ser lekko posolić. Zanim jednak posolisz sałatkę, posmakuj swojego pesto. Zwykle jest umiarkowanie słony, ale są też słoiki z niewielkim nadmiarem soli. Jeśli pesto jest już słone, nie musisz dodatkowo solić sałatki.
Krok 7:
Ułóż liście bazylii na wierzchu. Rozłóż sos pesto na wierzchu.
Krok 8:
Skrop sałatkę oliwą z oliwek i podawaj. Smacznego!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
pesto można zrobić samodzielnie ten przepis .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Sos Pesto - 565 kcal/100g