skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z serem, kiełbasą i kukurydzą? Przygotuj wszystkie produkty niezbędne do przepisu. Weź dowolną wędzoną kiełbasę. Ser nadaje się do twardych odmian. Otwórz puszkę kukurydzy i spuść płyn.
Krok 2:
Obierz marchewki, opłucz i osusz. Zetrzyj marchewki na tarce z dużymi zębami. Wyślij do głębokiej, wygodnej salaterki.
Krok 3:
Usuń osłonkę z kiełbasy. Pokrój kiełbasę w cienkie kostki i wyślij do marchewki.
Krok 4:
Zetrzyj ser i dodaj do salaterki.
Krok 5:
Wyślij kukurydzę w puszkach i majonez do wszystkich składników. Ilość majonezu można zmniejszyć lub zwiększyć według własnych upodobań. Nie lubię, gdy w sałatkach jest za dużo majonezu, więc zawsze staram się go dodawać do minimum.
Krok 6:
Obierz czosnek. Zetrzyj ząbek na drobnej tarce lub przełóż przez prasę do czosnku. Wyślij do wszystkich produktów. Wszystko posolić do smaku i pieprzu. Opłucz warzywa i osusz papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Do sałatki idealna jest zielona młoda cebula, koperek lub pietruszka. Drobno posiekaj warzywa i dodaj do sałatki.
Krok 7:
Wszystko dokładnie wymieszaj. Przed podaniem udekoruj gotowe danie kilkoma gałązkami pietruszki lub koperku.
Krok 8:
Gotowe! Można podawać.
do takiej sałatki lepiej jest użyć domowego majonezu.
smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g