skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki. Marynatę można gotować na bulionie mięsnym, mięso do przygotowania bulionu można użyć dowolnego, w zależności od preferencji smakowych i pożądanej kaloryczności gotowego dania: wieprzowiny, wołowiny lub kurczaka. W pierwszym przypadku zupa będzie bardziej kaloryczna, ale bogata i pożywna. To danie jest idealne do menu dla osób zaangażowanych w ciężką pracę fizyczną i wykonujących prace uliczne. Z kurczakiem bulion będzie lżejszy i bardziej dietetyczny, więc taka marynata nadaje się do menu kobiet, które podążają za swoją figurą, ale w tym przypadku musisz zmniejszyć ilość ziemniaków w naczyniu. Mięso myjemy, wkładamy do rondla, napełniamy czystą zimną wodą, podpalamy, gdy bulion się zagotuje, usuwamy pianę utworzoną na powierzchni. Dodaj sól do smaku. Podczas gotowania mięsa przygotujemy warzywa do zupy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę lub paski. Umyj marchewki, obierz i pokrój w cienkie paski lub małe kostki. Obierz cebulę i pokrój w pióra. Obieramy białą kapustę z górnych suchych liści i siekamy w cienkie paski. Ogórki solone (kiszone) kroimy w cienkie kostki lub kostki. Jeśli skórka ogórków wydaje się twarda, można ją usunąć i pokroić w miąższ. Wlej olej roślinny na patelnię, pozostaw marchewki z cebulą na patelni, aby marchewki stały się miękkie. Najpierw włóż białą kapustę do garnka z mięsem. Po pięciu minutach wysyłamy ziemniaki na patelnię. Gotuj warzywa przez 10 minut. Włóż smażoną marchewkę i cebulę do rondla. Po pięciu minutach dodaj pikle, solankę i przyprawy do smaku. Jeśli zupa jest gotowana z wieprzowiną lub wołowiną, musisz dodać liść laurowy i ziarna pieprzu, aby poprawić smak bulionu. Gotuj zupę na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Wyłącz ogień. Pozwól marynacie zaparzyć się pod pokrywką i podawaj ze śmietaną i świeżymi ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g